Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Працюючим пенсіонерам планують підвищити виплати – коли та за яких умов

Працюючі українці зможуть отримувати підвищені пенсії, однак потрібно дотримуватися певних умов

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери, які продовжують працювати, можуть розраховувати на підвищення виплат

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні пенсіонери, які продовжують працювати, як правило, отримують менші виплати. Але вже у 2023 році на таких українців чекає підвищення пенсій.

Про це повідомили в Управлінні соціального страхування та пенсійного забезпечення апарату Федерації профспілок України.

Підвищення пенсій

Підвищити пенсії українцям, які продовжують працювати, планують вже з квітня 2023 року. Приріст виплат залежатиме від величини страхового стажу, а також від зарплати, яку отримує пенсіонер. Право на перерахунок мають лише ті громадяни, в яких додалося 24 місяці страхового стажу з дня призначення пенсії або з дня попереднього перерахунку.

Однак дані щодо зарплат за попередній рік зазвичай з'являються у травні, тому через таку затримку пенсії працюючим пенсіонерам перераховують у травні. Але вже з 1 квітня їм мають надходити виплати з урахуванням підвищення.

Пенсії деяких українців можуть скоротитися

Скоротитися пенсія може лише у випадку, якщо пенсіонер – боржник. Наприклад, не сплатив вчасно кредит, аліменти, штрафи за порушення правил дорожнього руху або не відшкодував завданих збитків.

У такому випадку Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця має право списувати заборгованість з основного розміру пенсії до повного погашення.

Списувати заборгованість мають право на підставі:

  • судових рішень, постанов та вироків (за майновими стягненнями);
  • виконавчих написів нотаріусів;
  • інших рішень та постанов, виконання яких проводиться аналогічно до виконання судових рішень.

Перерахування пенсії військовим

Пенсії можуть бути перераховані у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців, які мають право на пенсію, на умовах передбачених Кабміном. Якщо внаслідок перерахунку розміри пенсій є нижчими, то зберігаються розміри раніше призначених виплат.

При цьому пенсії не перераховуються звільненим зі служби особам, яким присвоєні чергові військові (спеціальні) звання під час перебування їх у запасі або у відставці. Причиною відмови може бути:

  • подання невідповідних додаткових документів, які дають право на подальший перегляд розміру виплачуваної пенсії;
  • подання неправдивих відомостей;
  • відсутність правових підстав для перерахунку.

Раніше ми розповідали, що деякі українці можуть втратити значну частину пенсії. Також ми писали, як несплата ЄСВ під час війни може вплинути на розмір пенсії. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.