Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії деяких українців можуть скоротитися майже на 50% – кого торкнеться

Розповідаємо, чому у пенсіонерів в Україні можуть скоротитися виплати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У деяких пенсіонерів можуть скоротитися виплати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні пенсії деяких громадян можуть скоротитися майже на 50%.

Це передбачено Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Чому може скоротитися пенсія

Скоротитися пенсія може лише у випадку, якщо пенсіонер – боржник. Наприклад, не сплатив вчасно кредит, аліменти, штрафи за порушення правил дорожнього рух або не відшкодував завданих збитків. У такому випадку Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця має право списувати заборгованість з основного розміру пенсії до повного погашення.

Списувати заборгованість мають право на підставі:

  • судових рішень, постанов та вироків (за майновими стягненнями);
  • виконавчих написів нотаріусів;
  • інших рішень та постанов, виконання яких проводиться аналогічно до виконання судових рішень.

Скоротитися розмір виплат пенсіонера може лише у випадку, якщо він не має жодних коштів на рахунках у банках, або не має майна, достатнього для покриття боргів у повному обсязі. Залежно від виду заборгованості розмір пенсії може скоротитися на 20 або 50%.

Хто має право на достроковий вихід на пенсію

Йдеться про українців, які за станом здоров'я більше не можуть працювати. Щоб підтвердити свою непрацездатність за станом здоров'я, необхідно надати такі документи:

  • довідку закладу охорони здоров’я з інформацією про висновок лікарсько-консультативної комісії щодо зміни місця роботи, зазначеної в журналі запису висновків ЛКК;
  • повідомлення роботодавця про групу інвалідності працівника та його причини або витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії, або індивідуальну програму реабілітації;
  • медичну довідку про проходження попереднього/ періодичного медогляду працівника певної категорії, видану комісією з проведення медоглядів.

У разі наявності одного з таких документів роботодавець зобов’язаний перевести працівника за його згодою на іншу роботу або скласти акт про відсутність вакансій. Якщо працівник відмовляється від переведення, то роботодавець має отримати від профспілки згоду на звільнення.

Якщо на момент звільнення особа має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, то вона має право звернутися за заявою про призначення пенсії, якщо таке звільнення відбулося не раніше ніж за 1,5 року до досягнення пенсійного віку.

Раніше ми розповідали, як несплата ЄСВ може вплинути на розмір пенсії. Також ми писали, як в Україні можна підтвердити страховий стаж. Більше про пенсії субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.