Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці можуть втратити значну частину пенсії – кому це загрожує

Наразі питання перебуває на розгляді Верховної Ради. За підсумками його обговорення законопроєкт можуть прийняти за основу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кому можуть скоротити пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Народні депутати – члени Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів – пропонують переглянути розмір пенсійного забезпечення суддів Конституційного Суду України.

Про це йдеться в законопроєкті про внесення змін до статті 27 Закону України "Про Конституційний Суд України" щодо врегулювання їх пенсійного забезпечення.

Питання розглянули на засіданні 25 січня поточного року, на якому автори пояснили потребу змінити діючи норми українського законодавства. Як уточнила голова Комітету Галина Третьякова, наразі пенсія суддів у відставці складає 50% винагороди такого судді. Що не є справедливим у розрізі питання про соціальний захист всього населення держави.

"Середній розмір щомісячного утримання перевищує 150 000 грн. Тобто рівнозначний пенсії 70 пенсіонерів (у мінімальному розмірі) або 20 пенсіонерів військовослужбовців", – зауважили автори законопроєкту в пояснювальній записці. Дійсно, зважаючи, що середня пенсія в Україні дорівнює близько 4370 грн, то ситуація з нарахуваннями суддям у відставці говорить про відсутність рівноправ’я.

"Мати середню пенсію у розмірі 150 тисяч на місяць в умовах воєнного стану з коштів єдиного соціального внеску – на мою думку, не є нормальним та справедливим до громадян, які сплачують такий внесок і отримують пенсії в десятки разів менші", – додала пані Третьякова.

Документом пропонують зменшити розмір виплат з 50% до 30% винагороди, що не прирівняє пенсійне забезпечення до середньостатистичного, проте значно його скоротить. Так передбачається встановити ефективну та якісну систему, яка наразі має чимало пробілів у питанні соціальної справедливості та конституційного права.

Як ще можуть скоротитися пенсії українців

Уряд не може встановити пенсійне забезпечення нижче мінімального рівня станом на 1 січня 2023 року. Проте деякі українці можуть втратити частину виплат. Зокрема якщо мають заборгованість, наприклад, непогашений кредит, штраф за порушення правил дорожнього руху, невиплачені аліменти чи інші обов’язкові платежі.

Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що Пенсійний фонд, отримавши відповідне рішення виконавчої служби, має право списати суму боргу з основного рахунку власника. При цьому пенсіонер не повинен мати рахунків у банку чи іншого майна, яке можна вилучити на основі судового рішення як погашення заборгованості. Таким чином, залежно від розміру боргу, пенсія може зменшитися на 20-50%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, у яких випадках можуть відмовити у перерахуванні пенсійних виплат військовим. Також ми повідомляли, що ПФУ розробив порядок виплат пенсіонерам із внесків меценатів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.