Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістки у дверях українців – чи можна ігнорувати документ

Зверніть увагу, що інколи за відмову від повістки чи її ігнорування ви можете понести відповідальність

Фото: УНІАН, Суспільне, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі у документі про виклик вписують певну фразу

Фото: УНІАН, Суспільне, pexels. Колаж: Pro Гроші

В поштових скриньках і дверях українців все частіше почали з’являтися повістки та повідомлення про виклик для складання протоколу з винесенням постанови про штраф. Подібні дії мають чималий психологічний ефект на військовозобовʼязаних. Та чи законні такі дії військкоматів і як варто реагувати на дані повідомлення?

Про це розповів адвокат Роман Сімутін.

Наразі у документі про виклик вписують фразу, що "повідомлення та повістка вважаються належним чином врученими через обслуговуючу організацію", тобто ЖЕК.

"Фактично, повістку з повідомленням вам вручили через двірника, якому насправді ніколи голову підняти за роботою, не говорячи про чергування під під’їздом задля вручення викликів. Проте фраза про вручення повісток через ЖЕК позбавлена логіки", – говорить експерт.

Чи може двірник вручити повістку особисто, чи залишити її у дверях квартири?

З юридичного погляду – не може, бо не наділений повноваженнями, на відміну від начальника ЖЕКу. Однак у такому випадку є купа питань. Виходить, якщо ви повістку візьмете і розпишетеся за неї, то тоді вже немає значення, хто та яким чином її вручив. Адже ви підписали документ.

Якщо повістка була лише залишена у дверях чи поштовій скриньці, то такий документ ви можете проігнорувати, адже ви нічого не підписували, а отже представники ТЦК не зможуть довести, що належним чином надали вам повістку.

Як правильно відмовитися від повістки

Варто памʼятати, що давати повістки можуть лише уповноважені особи, які мають на це право. Йдеться про представників військового комісаріату або представників органу місцевого самоврядування. Якщо документ вручає хтось інший, то ви можете сміло відмовлятися від нього.

У такому випадку має бути складений відповідний акт, де будуть вказані причини відмови. Однак зверніть увагу, що це має відбуватися у присутності двох свідків.

Коли призовників можуть покарати за відмову від повістки

За дані дії ви можете понести адміністративну та кримінальну відповідальність.

Адміністративна відповідальність настає у тому випадку, коли військовозобовʼязаний належним чином отримав повістку та не зʼявився за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час.

Кримінальна відповідальність у тому випадку може бути, якщо ви вже пройшли медичний огляд і мали їхати на службу, але уникнули відправлення до лав ЗСУ.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо повістку вручають через родичів. Також ми писали, чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним.

Більше про мобілізацію в Україні ви можете прочитати в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.