Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повернуться не всі: чому деякі українці проведуть зиму за кордоном

Зазвичай в Україні опалювальний сезон починається, коли середньодобова температура протягом трьох днів не перевищує +8 градусів

Фото: Unsplash

Частина українців не повернеться додому взимку

Фото: Unsplash

В Україні скоро почнеться опалювальний сезон. І велика частина українців проведе його закордоном.

Про це свідчить інформація з "Інфляційного звіту" Національного банку України (жовтень 2023 року).

Чому українці не повертаються додому

Зазначається, що упродовж третього кварталу 2023 року розпочалося повернення мігрантів в Україну, але воно було меншим, ніж очікувалося. Також за даними ООН, кількість мігрантів поза межами України скоротилася до 6.2 млн на кінець вересня 2023 року (з 6.3 млн у червні 2023 року), про повернення близько 100 тис. мігрантів упродовж серпня повідомляла і ДПСУ.

"Кількість мігрантів може незначно зрости до кінця поточного року: через підвищені ризики атак на енергоінфраструктуру частина громадян вірогідно проведе опалювальний сезон за кордоном", йдеться у звіті.

У результаті, за оцінками НБУ, кількість мігрантів наприкінці 2023 року буде більшою, ніж наприкінці 2022 року (приблизно на 200 тис. осіб).

Але водночас низка країн, зокрема тих, де зараз перебуває найбільша кількість вимушених мігрантів з України (Німеччина, Польща та Чехія), оголосили про згортання програм підтримки мігрантів з України або про такі плани. Наголошується, що на цьому тлі частина мігрантів може розглянути повернення на батьківщину вже у 2024 році або змінити країну перебування.

"Значна частина зовнішніх мігрантів планує повернутися в Україну, але частка тих, хто бажає залишитися в країні-реципієнті, особливо серед тих, хто краще адаптувався, надалі зростає", йдеться в огляді.

Основною причиною неповернення все ще лишаються високі безпекові ризики.

"З огляду на припущення про їх довшу тривалість та подальшу адаптацію українців за кордоном, повернення мігрантів упродовж прогнозного періоду буде повільнішим, ніж очікувалося раніше. Так, упродовж 2024 року повернеться близько 100 тис. мігрантів, а у 2025 році – орієнтовно 700 тис. осіб", підсумували в НБУ.

Які благодійні організації допомагають виїхати за кордон

В Україні триває повномасштабне вторгнення. Тому все ще багато людей потребують евакуації з рідних домівок. Але не всі мають фінансові можливості для самостійного виїзду. Саме тому існують різні благодійні організації, які надають цю послугу безплатно.

Українці, які знаходяться в зоні зони активних бойових дій або на окупованих територіях, мають можливість виїхати звідти, звернувшись до волонтерів Rubikus.helpUA. Вони готові допомогти виїхати в Європу. Волонтери надають підтримку на всіх етапах виїзду.

Для того, щоб подати запит на безплатну евакуацію, потрібно перейти на вебсайт організації, надати інформацію про обставини виїзду та вказати дані тих, хто має намір виїхати.

Проєкт Medibus допомагає українцям евакуюватися у сусідню країну. По приїзду особам надається інформація щодо проживання в Молдові або можливості поїхати в іншу державу.

Medibus вирізняється тим, що вони здійснюють медичну евакуацію на спеціалізованих автобусах для осіб, які не можуть рухатися. Ці транспортні засоби обладнані ліжками та необхідним медичним обладнанням. Евакуація відбувається у супроводі лікарів. Звернутися по допомогу можна на цьому сайті.

Більше ви можете дізнатися у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми писали, що українцям в Ірландії обмежили пересування. Також ми пояснювали, як отримати спадок в Україні тим, хто знаходиться за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.