Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці можуть безплатно виїхати за кордон – які організації надають допомогу

Розповідаємо, які благодійні організації можуть допомогти не лише виїхати з України, але й подбати про вас за кордоном

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Список організацій, які допомагають українцям евакуюватися у безпечне місце

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває повномасштабна війна, тому ще багато людей потребують евакуації. Але не всі мають фінансові можливості для самостійного виїзду за кордон. Саме тому функціонують різні благодійні організації, які надають цю послугу безплатно.

Які проєкти надають таку допомогу, повідомили в ukrainianinpoland.pl.

Куди звернутися, щоб безплатно евакуюватися до країн ЄС або в Україну

Українці, які знаходяться в зоні зони активних бойових дій або на окупованих територіях, мають можливість виїхати звідти, звернувшись до волонтерів Rubikus.helpUA. Вони готові допомогти виїхати в Європу через Росію.

Волонтери надають підтримку на всіх етапах виїзду: від вибору країни та маршруту подорожі до бронювання квитків і організації місця для ночівлі. Організація також забезпечує перебування в транзитних хостелах у Ризі, Нарві та Варшаві. Крім того, волонтери можуть придбати квитки до інших країн, таких як Німеччина, Чехія, Фінляндія та Норвегія, і, за необхідності, забезпечити біженцям візу або оплатити трансфер до аеропорту.

Для того, щоб подати запит на безплатну евакуацію, перейдіть на вебсайт організації, надайте інформацію про обставини вашого виїзду та вкажіть дані тих, хто має намір виїхати.

Як безплатно евакуюватися в Молдову

Проєкт Medibus допомагає українцям евакуюватися у сусідню країну. Вони відправляють автобуси з Одеси, Харкова, Києва, Львова та інших міст до Кишинева. По приїзду особам надається інформація щодо проживання в Молдові або можливості поїхати в іншу державу.

Medibus вирізняється тим, що вони здійснюють медичну евакуацію на спеціалізованих автобусах для осіб, які не можуть рухатися. Ці транспортні засоби обладнані ліжками та необхідним медичним обладнанням. Ба більше, евакуація відбувається у супроводі лікарів. Звернутися по допомогу можна на цьому сайті.

Куди ще можна звернутися по допомогу

Команда проєкту Helping To Leave об'єднує понад 300 волонтерів з різних країн. Вони цілодобово працюють над тим, щоб допомогти українцям евакуюватися не з лише з окупованих територій, але й з Росії. Крім того, вони надають консультації з різних питань, зокрема юридичних, гуманітарних та медичних.

Зв'язатися з ними можна через Telegram-бота та за номером: +38 (093) 17-76-458.

Хто з українців має право на особливі пільги в Чехії

В Чехії право на пільги мають близько 70 тисяч українців. Це стосується наступних груп населення:

  • діти до 18 років;
  • студенти до 26 років, які навчаються в чеських університетах;
  • доглядачі дітей віком до 6 років;
  • вагітні жінки;
  • люди похилого віку (65+);
  • особи з інвалідністю та їх доглядачі;
  • особи, зареєстровані в центрі зайнятості.

Зазначимо, що пільги включають оплату медичного страхування, отримання безплатного житла та фінансові виплати. Проте держава сплачує за житло лише для осіб, які мають вразливість. Розмір грошової підтримки для пільгових категорій варіюється від 4 860 до 7 290 чеських крон, залежно від ситуації.

Раніше ми повідомляли, що Швейцарія платитиме українцям до 4 300 доларів за повернення додому. Також ми писали, скільки злотих треба витратити, аби придбати житло у Кракові.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.