Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Понад 7 тисяч гривень за обман: як українець у суді покарав продавця смартфонів

Українцю не сподобався придбаний після перегляду реклами смартфон, однак повернути товар і витрачені на нього кошти виявилося нелегкою справою

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українець через суд змусив продавця повернути кошти за неякісний товар

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці часто купують якісь товари після перегляду реклами в Інтернеті. Однак не завжди придбано, наприклад, техніка може відповідати заявленим у відеороликах характеристикам. Наприклад, нещодавно в Дніпрі Жовтневий районний суд вирішив стягнути з продавця смартфонів і повернути клієнту не тільки вартість телефону, що сподобався останньому, але ще й заплатити 3 тис. грн за моральну шкоду.

Про це пише видання Obozrevatel.

Відомо, що українець у YouTube натрапив на рекламу смартфона Huawei Р50 Pro. Переглянувши відеоролик, чоловік вирішив замовити собі цей телефон, який коштував 3899 грн. Але отримавши телефон, чоловік з'ясував, що в рекламі на YouTube описувалися зовсім інші характеристики пристрою, тому він вирішив повернути свої витрачені гроші назад і зв'язався з продавцем.

Продавець спочатку ніби погодився віддати покупцю кошти. Чоловік навіть відправив телефон назад, але своїх так і не отримав. До того ж продавець не прийшла до відділення, щоб забрати свій товар, тож покупець вирішив звернутися покарати продавця через суд.

У суді ж погодились із претензіями позивача та зазначили, що він може розраховувати на повернення техніки, якщо йому не сподобалися характеристики товару. Окрім повернення вартості телефону (3899 грн), ображений чоловік також зажадав, щоб продавець відшкодував йому моральну компенсацію. В результаті суд вирішив зобов'язати продавця повернути в сумі 7044 грн. (вартість телефону, поштових послуг та 3 тисячі грн. компенсації моральної шкоди).

"Про моральну шкоду, необхідно відзначити наступне: по-перше, купуючи смартфон у відповідача позивач не міг навіть уявити, що цей товар буде неякісним і він не зможе користуватися ним за призначенням надалі, крім того, що йому взагалі не повернуть його товар" у передбаченому порядку з гарантією та ін.), звертаючись тривалий час до представників відповідача, позивача так і не отримав допомоги та захисту своїх порушених прав", – зазначається у матеріалах справи.

Як зрозуміти, що потрапили в рекламну "воронку"

Інструмент, що допомагає провести людину по всіх етапах рекламної кампанії маркетологи та таргетологи називають "воронкою продажів".

Тому перш ніж придбати товар в інтернеті, згадайте, які кроки ви пройшли до цього моменту. Можливо, ви потрапили у "воронку продажів", яка ефективно спрацювала і змусила вас ухвалити рішення про купівлю.

По-перше, якщо ви вже зайшли до Інтернет-мережі, значить, у вас виникла конкретна проблема, Ви скористалися пошуком, а згодом – контекстною рекламою, завдяки якій дізналися про діяльність компанії, послуги якої можуть допомогти.

По-друге, з вами почали активно взаємодіяти та розвивати контакти, можливо, запропонували індивідуальне рішення, проконсультувалися та відповіли на запитання. Тобто відбулася грамотна побудова діалогу із клієнтом.

По-третє, ви змогли розібратися із суттю запиту, проте досі не вирішили, де вигідніше зробити покупку. У цьому випадку компанія закинула гачок у вигляді привабливого подарунка, позитивних відгуків, огляду товару тощо. Так з'явилося загальне гарне враження та настав кульмінаційний етап "воронки": у вас розвіялися сумніви, ви негайно купуєте товар.

Раніше ми розповідали, як правильно та безпечно замовляти товари на сайті AliExpress. Також ми писали, яким відгукам в інтернеті не варто довіряти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.