Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Перспективи 2024 року: чи може виникнути економічна криза в Україні

У разі виникнення економічної кризи в Україні можуть постраждати й країни Європейського Союзу

Фото: Мінфін

Голова Мінфіну Сергій Марченко пояснив, чим загрожує скасування міжнародної допомоги для України

Фото: Мінфін

Економічна криза може накрити Україну вже у 2024 році. Такий сценарій можливий у разі відсутності фінансової допомоги від міжнародних партнерів, адже через це утвориться "дірка" в розмірі приблизно 29 мільярдів доларів.

Про це повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко, пише Politico.

Чиновник наголосив на важливості подальшого надання допомоги Україні від її союзників. Він також вказує на те, що "дірка" в бюджеті України може мати негативний вплив і на країни Європейського союзу. Оскільки це може вплинути на міграційні процеси, ціни на продукти харчування та нафту та газ у Європі. І це стає додатковою мотивацією для надання допомоги.

"Збереження макроекономічної стабільності дуже важливо, тому що крім війни на нас чекає економічна криза. Якщо Україна опиниться в кризі, це матиме побічні ефекти в ЄС", – сказав керівник Мінфіну.

Марченко вказав на те, що Україна готова до проведення реформ, зокрема, в антикорупційній сфері. Також він додав, що держава готова до обговорення умов надання фінансової допомоги, та наголосив на важливості отримати необхідні кошти з початку 2024 року.

Міністр також закликав союзників передати Україні близько 300 мільярдів доларів російських активів, які були заморожені країнами G7 після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України.

"Для України є законним пріоритетом отримання цих заморожених російських активів для відновлення України", – заявив глава Мінфіну.

Як Україна може уникнути економічної кризи після війни

Після війни на Україну очікують нові виклики, включаючи можливу економічну кризу. Голова Національного банку України Андрій Пишний вказує на важливість підготовки до відновлення країни вже зараз.

Він наголошує, що макроекономічна та фінансова стабільність є ключовими факторами для успішного відновлення після війни. Пишний також розглядає вісім основних напрямків для відновлення, включаючи безпеку, шлях до членства в ЄС, повернення мігрантів, страхування від ризиків, пожвавлення кредитування, цифрову трансформацію та регіональну політику.

Він закликав розпочати підготовку вже зараз, розуміючи, що відновлення буде тривалим процесом. У Національному банку України вже діє потужна аналітична команда, яка шукає глобальну експертизу для підтримки країни на цьому шляху.

Раніше ми повідомляли, що в НБУ дали прогноз, як зміниться міжнародна допомога в наступному році. Також ми писали, який бізнес допоможе Україні відновити економіку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.