Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Міжнародна допомога Україні наступного року зміниться – в НБУ дали прогноз

Попри зростання доходів, значна частина бюджетних потреб України й надалі фінансуватиметься шляхом міжнародної допомоги

Фото: Pexels

Міжнародна допомога для України зміниться

Фото: Pexels

Вже понад півтора року в Україні триває повномасштабна війна. Тому наша держава потребує допомоги міжнародних партнерів. Зазначається, що обсяг міжнародної фінансової допомоги Україні 2023 року перевищить 45 мільярдів доларів, проте у наступні два роки цей обсяг буде поступово зменшуватися.

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України (жовтень 2023 року).

Чого саме очікувати протягом найближчих двох років

"Обсяг фінансової підтримки цього року перевищить 45 млрд дол., з яких станом на кінець жовтня отримано вже понад 35 млрд дол. (з них 24.3 млрд дол США позики). У 2024–2025 роках офіційне фінансування залишатиметься значним, хоча і поступово зменшуватиметься – до 38.5 і 25.0 млрд. дол. відповідно", йдеться у звіті.

Зазначається, що для отримання таких обсягів допомоги критично важливою залишатиметься виконання Україною взятих на себе зобов’язань та активна співпраця з МВФ та іншими міжнародними партнерами. Зі зниженням безпекових ризиків та пришвидшенням економічного відновлення, увага міжнародної допомоги зміщуватиметься з підтримки макроекономічної стабільності в бік відбудови та реформування країни.

Крім цього, Нацбанк зазначає, що через значну частку кредитів у загальному обсязі міжнародної допомоги та активні внутрішні залучення, державний та гарантований державою борг України передбачувано зростатиме.

"За оцінкою НБУ, його співвідношення до ВВП становило близько 80% на кінець вересня та зросте до понад 95% ВВП у 2024–2025 роках", йдеться у звіті.

Також, попри припущення щодо тривалішого збереження безпекових ризиків, співвідношення боргу та ВВП у цьому прогнозі майже не змінилося. Зазначається, що поясненням є швидкі темпи економічного відновлення та перегляд у бік підвищення порівняно з попереднім прогнозом обсягів грантової підтримки наступного року.

Згідно з інформацією НБУ, зазначений рівень боргу не чинитиме значного тиску на бюджет у найближчі роки, ураховуючи його нижчу вартість і тривалий середній термін до погашення, зокрема завдяки пільговим умовам міжнародної допомоги. Водночас після зниження безпекових ризиків необхідними будуть заходи з посилення стійкості державних фінансів.

Чи надійде Україні допомога від США

Новий спікер Палати представників США, який також є республіканцем та прихильником Трампа, Майкл Джонсон повідомив, що вже працює над новим пакетом військової підтримки проти країни-терориста. Натомість Україна має виконати певні вимоги.

Він заявив, що Білий дім хоче підзвітності та чітко визначених цілей.

Якщо вас зацікавила ця інформація, то більш детально ви можете ознайомитися з нею у нашому матеріалі за посиланням.

Раніше ми вже пояснювали, чи достатньо грошей виділяє Євросоюз на боротьбу з агресором. Також ми розповідали, що Україна отримає понад 300 млн євро допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.