Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

П'ять питань про мобілізацію у червні 2023: про що можуть не знати українці

Розповідаємо, чи зміняться умови мобілізації для українців у червні 2023 року та про що треба знати військовозобов'язаним

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація у червні продовжиться, до лав ЗСУ набирають військових із досвідом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує свою загарбницьку війну проти України, тому в нашій країні досі діє загальна мобілізація та воєнний стан. Повістки вручають усім чоловікам віком від 18 до 60 років.

Кого можуть призвати до армії у червні

  • придатних до служби за станом здоров’я та з військовим досвідом;
  • придатних до служби за станом здоров’я чоловіків, яким від 28 до 60 та які не мають досвіду служби у ЗСУ;
  • обмежено придатних до служби під час воєнного стану та непридатних у мирний час чоловіків віком від 28 до 60 років;
  • знятих та виключених з військового обліку чоловіків віком від 18 до 60 років, яких визнали придатними або обмежено придатними під час воєнного стану.

Як видаватимуть повістки

Нещодавно змінив положення про ТЦК та СП, дозволивши співробітникам військкоматів вручати повістки чоловікам незалежно від місця, де вони перебувають на військовому обліку.

Законом не можна оскаржити вручення повістки – після вручення повістки військовозобов'язаний повинен з'явитися за вказаною адресою у вказаний час.

Чи мобілізовуватимуть чоловіків з подвійним громадянством

За словами адвоката Ростислава Кравця, мобілізації не підлягають громадяни, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон. Цих чоловіків мають зняти з військового обліку в Україні, навіть якщо вони повідомлять про наявність другого громадянства.

Що зміниться у роботі ВЛК

Влітку військово-лікарські комісії будуть працювати при державних і комунальних закладах охорони здоровʼя. Також військові зможуть за спрощеною процедурою оформлювати довідку про обставини травматизації (поранення, контузія чи каліцтво) під час воєнного стану.

Чи мобілізовуватимуть у червні студентів

Як пояснив адвокат Ростислав Кравець, у студентів є відстрочка від армії на весь період навчання. Звісно, під час канікул студент може отримати повістку для уточнення даних, однак мобілізації він не підлягає.

Водночас якщо студента відрахують з навчального закладу, то військовозобов'язаний більше не вважається студентом і лише тоді його мобілізувати.

Раніше ми пояснювали, як діяти, якщо повістку вручають через родичів.Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.