Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в України: чи заберуть на війну чоловіків з подвійним громадянством

Адвокат роз'яснив, що потрібно робити чоловікам, які мають подвійне громадянство, та чи відправлять їх на військову службу

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Існують певні винятки в мобілізації чоловіків, що мають подвійне громадянство

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану мобілізувати можуть усіх чоловіків віком від 18 до 60 років, окрім тих, хто за наявності певних підстав отримав відстрочку від призову. Серед чоловіків, які можуть відправитися на військову службу, є й військовозобов'язані, які мають подвійне громадянство, але й у цьому випадку існують деякі винятки.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець на своєму YouTube-каналі.

Мобілізація чоловіків, які мають подвійне громадянство: хто не відправиться на службу?

Адвокат зазначив, що такий виняток стосується чоловіків, які виїжджають на постійне місце проживання за кордон. Для таких осіб передбачено зняття з військового обліку в Україні, навіть якщо вони повідомлять про наявність другого громадянства.

У такому разі чоловікам потрібно надати до територіального центру комплектування (ТЦК) документи, що підтверджують наявність українського та іншого громадянства.

Проте, за словами адвоката, в осіб, що мають подвійне громадянство, вже виникали проблеми зі зняттям їх з військового обліку.

"У будь-якому разі, якщо у вас є громадянство іншої країни й ви офіційно не вийшли з громадянства України, це не є перепоною для вашої мобілізації під час воєнного стану й на особливий період. Візьміть це до уваги й зверніться до ТЦК, щоб надалі не виникало неприємних ситуацій з правоохоронними органами", – каже Ростислав Кравець.

Кого можуть мобілізувати після 60 років?

Йдеться про військових вищого офіцерського складу, а саме:

  • генерал-майора;
  • генерал-лейтенанта;
  • генерал-полковника;
  • генерала армії України.

Під час воєнного стану такі військові можуть залишитися на службі ще на 5 років після настання граничного віку. У такому разі українське законодавство не передбачає поділу на категорії чи приналежність до військових формувань, адже дозвіл дають всім українцям, які висловили таке бажання.

Головною умовою для продовження військової служби після настання граничного віку є наявність високої професійної підготовки та унікального досвіду практичної роботи на займаній посаді. Також для подальшої служби в ЗСУ потрібно отримати висновок військово-лікарської комісії (ВЛК) про придатність за станом здоров’я.

Раніше ми розповідали, які виплати отримують добровольці під час війни. Також ми писали, на яку службу відправляють обмежено придатних осіб. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.