Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: як мають вручатися повістки призовникам

Розповідаємо, як мають вручатися повістки в Україні та хто має право не з'явитися до військкомату після отримання такого документа

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов'язані мають особисто отримати документ та поставити на ньому свій підпис

Фото: УНІАН, Суспільне. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан, отже отримати повістку можуть всі чоловіки призовного віку від 18 до 60 років. Відомо, що такий документ можуть вручати в будь-якому громадському місці, єдине, що важливо, аби це відбувалося належним чином.

Про це розповів адвокат Ростислав Кравець у своєму Youtube-каналі.

Які є належні способи вручення повісток в Україні?

За словами адвоката, в Україні існує лише два способи належного вручення повісток, а саме:

  • особисте вручення з підписом у присутності двох свідків або зафіксоване відеозаписом;
  • вручення повісток на роботі адміністрацією.

Ростислав Кравець також наголосив, що важливо, аби було зафіксовано, що саме ви отримали повістку та розписалися в ній.

"Притягувати до відповідальності на підставі повісток, де стоїть якийсь підпис, але нема підтверджень, свідків чи відео матеріалу, що саме вам видавали цю повістку, буде незаконно", – зазначив адвокат.

Якщо військовозобов'язаний не отримав повістку за місцем роботи, то відповідальність буде нести саме адміністрація, якщо не доведе, що документ не був вручений працівнику через поважні причини, наприклад, якщо військовозобов'язаний перебував у відпустці або на лікарняному.

Кому можна не з'являтися до військкомату після отримання повістки?

Для того, аби не понести відповідальність за неявку до територіального центру комплектування та соціальної підтримки після отримання повістки, у військовозобов'язаного мають бути поважні причини для цього. Серед них:

  • стан здоров’я;
  • смерть рідних;
  • догляд за хворими рідними;
  • стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація;
  • складання іспитів у ВНЗ.

Зазначається, що до ТЦК слід надати документи, що підтверджують причини неявки військовозобов'язаного. Це можна зробити одразу після зникнення причин під час явки до військкомату або ж на етапі розгляду відповідної адмінсправи у військкоматі.

Чи можна оскаржити штраф за неявку до ТЦК?

Якщо військовозобов'язаного притягнули до адміністративної відповідальності, але він не отримував повістку особисто та не ставив свій підпис на жодних документах, він може оскаржити такий штраф згідно зі ст. 210 п. 1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Це варто зробити для того, аби надалі він не переріс у кримінальне провадження. На оскарження штрафу у військовозобов'язаних є 10 днів.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо повістку вручають через родичів. Також ми писали, чому повістки вручають людям з відстрочкою та непридатним. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.