Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Останній біткоїн в історії: який рік стане фінальним для видобутку BTC

Кількість флагманської криптовалюти у світі обмежена, і настане час, коли більше не залишиться монет, які можна видобути

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Майнери вже добули 90% усіх доступних біткоїнів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розробник цифрової валюти Bitcoin – Сатоші Накамото – чітко обмежив кількість монет, яку ні за яких умов не можна перевищити. Іншими словами, як тільки майнери добудуть всі блоки у блокчейні Bitcoin, залишиться тільки здійснювати транзакційні збори. А станом на 2023 рік 90% справи завершено.

Про це пишуть експерти Blockchain Council.

Сатоші Накамото встановив ліміт на біткоїни – всього 21 млн цифрових монет. Наразі вдалося видобути вже 19 млн активів, тож залишилося дуже мало часу, поки майнери доберуться до останнього блоку. Згідно з підрахунками, нові блоки додаються до блокчейну приблизно кожні 10 хвилин.

На основі даних щодо халвінгу, який відбувається раз на чотири роки, останній біткоїн буде доступним приблизно до середини наступного століття. Більш точні обчислення вказують на конкретний рік – 2140. Тоді флагманську криптовалюту більше не зможуть видобувати, і єдиним джерелом доходу для майнерів стануть транзакційні збори.

Звісно, з кожним роком процес пришвидшуватиметься, адже мережа розростається зі збільшенням кількості нових користувачів. Водночас чим більше буде людей, які займаються торговими угодами з криптою, тим вищими ставатимуть доходи майнерів. Це зможе компенсувати відсутність блокових нагород.

Варто відмітити, що точна дата закінчення всіх біткоїнів може змінитися в залежності від швидкості видобутку та інших супутніх факторів. Але загальний механізм халвінгу гарантує, що нові цифрові монети з часом буде все складніше отримати, а процес відбуватиметься зі зменшеною швидкістю.

Де в Україні приймають криптовалюту

Раніше ми розповідали, що, враховуючи популярність біткоїна та інших віртуальних грошей серед українців, не дивно, що нашу державу відзначають як лідера світового рівня з використання криптовалюти. З кожним роком відкриваються нові можливості: бізнес йде в ногу з часом і пропонує проводити оплату не гривнями, а токенами.

Це відбувається завдяки запровадженню криптоеквайрингових сервісів. Серед закладів і брендів, найбільш знайомих пересічним українцям, можна виділити такі назви:

  • дозвілля, ресторани та послуги – XServer.ua, кав‘ярня "Інформатика", Ukrnames, Bloodycase, Promosoundgroup, EJTAS;
  • магазини побутової техніки – Stylus, Сactus, Sota, F.ua, Avic.ua, Ассоль, Fopi, CompX, SmartMAG;
  • роздрібні магазини – Purple Lama, WeloveMebel, "БітКОМ", MebelOK, "Лужа", TeaWarrior;
  • туризм – Visit Ukraine, JoinUp, М1 Hotel, Ribas, Consolidator;
  • освіта – Learn to Earn Global, Cryptomannn, CPI.TM, EASY, NewLook.

Зауважимо, що вартість видобутку одного біткоїна в Україні становить 10 730 доларів (майже 400 000 грн). В цю суму входять витрати на електроенергію та комп’ютерне обладнання, необхідне для майнінгу. А станом на 4 вересня один BTC коштує 25 837 доларів (954 000 грн).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що інвестори непогано заробили та розповідав, яка крипта найбільше подорожчала за тиждень. Також ми повідомляли, що біткойн встановив новий особистий рекорд.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.