Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Оксана Марченко привласнила в Україні землю на понад 200 млн гривень — що вирішив суд

Прокурорам довелося доводити у суді, що частина лісової ділянки стала приватною власністю з порушенням закону

Фото: Настоящее время, Радіо Свобода. Колаж: Pro Гроші

Суд в Україні повернув державі майже 10 га землі, якими незаконно володіла Оксана Марченко

Фото: Настоящее время, Радіо Свобода. Колаж: Pro Гроші

Оксана Марченко втратила свої чергові активи в Україні. Так, правоохоронні органи позбавили дружину лідера забороненої в Україні партії "ОПЗЖ" земель на березі річки Дніпро.

За інформацією Київської обласної прокуратури, площа цих земельних ділянок становить 9,5 гектара, які оцінюються у понад 204 млн грн.

Зазначається, що частина лісової ділянки стала приватною власністю з порушенням закону. А згодом після цієї махінації земля опинилася у статутному фонді юридичних осіб, бенефіціаром яких була Оксана Марченко.

Встановивши факти вимог законодавства, обласна прокуратура звернулася до суду. Господарський суд Київської області задовольнив позов про повернення у державну власність цих земель.

Оксана Марченко і СБУ

Наприкінці квітня 2023 року Служба безпеки України арештувала частку дружини Віктора Медведчука в АТ "Запорізький завод феросплавів".

Вартість її корпоративних прав – а це 13,7% акцій підприємства – більше мільярда гривень. Ними Марченко володіла через чотири офшорні компанії.

Ще раніше за матеріалами СБУ вдалося вберегти від перепродажу акції ПАТ "Електрометалургійний завод "Дніпроспецсталь" ім. А.М. Кузьміна" в Запоріжжі, якими Марченко володіє через три офшорні компанії.

Підозра у держзраді

Взимку цього року Оксані Марченко повідомили про підозру у фінансуванні російських окупаційних угруповань. Дружині проросійського політика Віктора Медведчука інкримінують фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Розслідування у цій справі ще продовжується.

Обшуки у Дмитра Фірташа

Нещодавно правоохоронці провели обшуки у топменеджерів фірм, якими керує проросійський бізнесмен Дмитро Фірташ. Спецпризначенці шукали докази махінацій з незаконним виведенням коштів.

До того ж олігарх отримав підозру у неправомірному привласненні грошей. Відомо, що Фірташ разом з іншими співучасниками були організаторами незаконної схеми, у рамках якої підконтрольні олігарху структури купували газ у його ж компанії та отримували 30% від обсягів.

Таким чином сформувався штучний дефіцит, який покривали коштом державного газу. Гроші привласнював сам бізнесмен.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що СБУ наклала арешт на майно Дмитра Табачника, який ховається в Криму. Також ми пояснювали, як до України потрапляє пальне з Білорусі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.