Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Очистіть холодильник негайно: які продукти точно не дочекалися світла

Деякі продукти ще можна врятувати після відключення електроенергії, але частину доведеться викинути

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які продукти швидко псуються без холодильника

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В умовах періодичного відключення електроенергії можуть швидко псуватися деякі продукти харчування у холодильнику. Якщо світла немає довгий час, а ви не подбали завчасно про їхній захист в умовах блекауту, доведеться викинути їжу в смітник.

Сайт Pro Гроші розповідає, які продукти псуються першими та що можна зробити для довшого зберігання.

Яку їжу не можна зберігати без холодильника

Після того як вимикається світло, холодильник зберігає оптимальну температуру для продуктів харчування протягом чотирьох годин. Морозильна камера забезпечує холод 48 годин, якщо повністю заповнена, або 24 години у випадку часткового заповнення. Як тільки температура всередині установки підвищиться, а електроенергія все ще не з'явиться, можна сміливо виймати продукти та викидати.

В першу чергу йдеться про рибу та морепродукти. У свіжому вигляді їх можна тримати лише в холодному середовищі, тож уже через кільки годин після зміни температурного режиму негайно позбудьтеся їх. Оскільки псування відбувається дуже швидко, отруїтися такою їжею дуже просто.

На другому місці – молоко та молочні продукти. Попри всю їхню користь для організму, не варто гратися з вогнем та вживати сир чи молоко, навіть якщо вони не мають характерного неприємного запаху. Без холодильника вони одразу зіпсуються, тож бажано після відключення світла здійснити деякі профілактичні заходи.

Свіже м'ясо теж небезпечно вживати вже через 5 годин після вимкнення електрики. Проте дуже легко його зберегти завдяки солі та прохолодному місцю.

Звичайно, готові страви теж заборонено споживати через кілька годин після вимкнення електроенергії. Отруїтися готовою їжею дуже просто, якщо не тримати в потрібних умовах.

Поради щодо зберігання продуктів без холодильника

Ковбасні вироби, а також сир, м'ясо і рибу можна замотати в просолену тканину, перекласти в каструлю та засунути в темне прохолодне місце. Так продукти протримаються ще кілька днів. Молоко бажано прокип'ятити з додаванням соди та помістити у скляну посудину. Що стосується кисломолочного сиру, його можна перекласти у пластикові пакети й оточити холодною водою. Як тільки її температура підніметься, рідину варто замінити.

Фрукти та овочі можна просто перекласти в коробку та помістити в темне холодне місце. Яйця також довше зберігаються навіть при кімнатній температурі, проте єдина порада – не мити їх до споживання.

Альтернатива холодильнику

Оскільки українці не можуть бути впевнені у стабілізації енергосистеми, потрібно подбати про альтернативні варіанти охолодження їжі. Зокрема стане у пригоді портативний холодильник, який не працює на електриці. На дно викладіть шар заморожених продуктів, потім ту їжу, яка швидко псується, а на неї покладіть ще один прошарок заморозки або пакети з льодом.

Спробуйте також забити морозильну камеру, адже вона більш ізольована і довше зберігає холод. Намагайтеся по мінімуму відкривати дверцята холодильника, щоб чотири години не перетворилися у дві.

А ще пам'ятайте: не можна куштувати їжу, щоб визначити, наскільки вона придатна до споживання. Якщо маєте сумніви у її свіжості, краще одразу викидайте.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які продукти точно не подешевшають до кінця року. Також ми повідомляли, що дефіцит у магазинах неминучий.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.