Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни б’ють по гаманцю: які продукти точно не подешевшають до кінця року

Одночасно зі зменшенням ціни на деякі товари зросла вартість соняшникової олії та моркви

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Ціни в Україні на деякі продукти впадуть

Фото: Depositphotos. Колаж: Pro Гроші

Передбачається, що до кінця поточного року в Україні подешевшають деякі харчові продукти. Це товари щоденного вжитку, на які існує великий попит.

Деталі повідомила аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин.

За що будемо платити менше

Протягом року в Україні виник дефіцит гречки й борошна, через що ці товари значно зросли у вартості. Проте до початку 2023 року українці помітять значну різницю на ціннику. Що стосується гречки, її вартість зміниться через значний врожай, який зібрали аграрії. Наразі продукт у супермаркетах коштує в середньому 75 грн. Звісно, це більше, ніж українці платили до початку повномасштабного вторгнення, проте дешевше, ніж пів року тому.

Інший продукт, який невдовзі здешевшає, це борошно. За словами Світлани Литвин, не передбачається ріст цін на продукти перероблення зернових культур. Йдеться не лише про борошно, але й про деякі крупи. Ціна впаде як мінімум на 5% до Нового року. Станом на 21 листопада кілограм в середньому продають за 25 гривень.

Курячі яйця, які вразили цьогоріч всіх українців різким подорожчанням, нарешті почнуть падати в ціні. Фермери поступово відновлюють поголів'я курей-несучок, що дозволить впоратися з дефіцитом яєць і зменшити їхню вартість.

За що українці вже платять більше

Натомість деякі товари навпаки подорожчають. Морква в Україні в середньому коштує майже втричі дорожче, ніж в аналогічний період у 2021 році. Причиною високих цін стало зниження виробництва у державі через відмову фермерів вирощувати велику кількість коренеплодів у зв'язку з воєнними діями.

Дехто взагалі відмовився від підприємницької діяльності та припинив роботу. Наразі гуртові ціни коливаються від 15 до 20 грн, що на 13% більше, ніж в листопаді минулого року.

Не порадує цінник соняшникової олії, оскільки через регулярні масовані ракетні обстріли пошкодилося чимало об'єктів енергетичної інфраструктури. А це перешкоджає роботі маслоекстракційних заводів. Тож варто змиритися з тенденцією до підвищення вартості. Експорт у Європу, на жаль, не допомагає стабілізувати це питання, адже майже в чотири рази зменшився порівняно з 2021 роком.

Раніше сайт Pro Гроші писав, де шукати знижки та що краще купувати. Також ми повідомляли, коли інфляція почне послаблюватися.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.