Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит у магазинах неминучий: які продукти можуть зникнути з полиць

Через перебої в електропостачанні страждають виробництва, які змушені встановлювати більшу ціну за продукцію

Фото: Shutterstock, Fotolia. Колаж: Pro Гроші

Через відсутність світла страждають виробництва, що відбивається на цінах

Фото: Shutterstock, Fotolia. Колаж: Pro Гроші

Періодичні щоденні відключення електрики не йдуть на користь продуктовому сектору. Українцям доведеться зіткнутися з підвищенням цін на товари, які не можуть довго зберігатися без електроенергії. Також зменшиться пропозиція на ринку.

Про це повідомляє видання UBR.

Яйця та молочна продукція

Перша проблема, з якою зіткнулися підприємці – необхідність скорочувати виробництво через збільшення собівартості. Перебої зі світлом призводять до втрати продуктивності та технологічних порушень у процесах. Аби не залишитися у мінусі, власники птахоферм і молокозаводів змінюють плани по виготовленню, щоб скоротити витрати.

Якщо мова про пташники, то присутність живлення критично необхідна для забезпечення життєдіяльності птиці. Якщо інкубатори ще можна підтримувати за допомогою генераторів, то на такі процеси як виготовлення кормів, сортування та забій птиці, упаковка продукції тощо установок не вистачить.

Молокозаводи взагалі не здатні функціонувати без безперебійного електропостачання, оскільки переробка продукції є системним та безперервним процесом виробництва. Щоб не втратити вже готовий товар, доводиться значно скорочувати виробничі плани та власними силами закуповувати генератори. А це неминуче спричинить нестачу на полицях магазинів і збільшення вартості.

Проблема також у вимогах, які накладають на молокозаводи і взагалі великі будь-які підприємства обленерго. Місцеві оператори змушують скорочувати споживання електроенергії чи не вдвічі. Тож варто підготуватися не тільки поціновувачам конкретних продуктів, але й працівникам, оскільки не виключені зменшення заробітних плат для стабілізації рентабельності виробництва.

Значно впали ціни на закупівлю свинини

Не дивно, що відсутність світла вплинула на масштаби закупівлі сирого м’яса. Через неможливість забезпечити безперебійне зберігання сировини в охолодженому місці, клієнти відмовляються від придбання великих партій, постійно переносять терміни постачань. У свою чергу, переробники зменшили обсяги заготівлі та завантаженість забійних цехів щонайменше на 20-30% у листопаді, оскільки у жовтні мали значні залишки.

Якщо в минулому місяці середня ціна на свинину живою масою становила 73,9 грн/кг, то за наступні чотири тижні показник знизився на 16,5% – до 61,7 грн/кг. Звісно, не лише перебої зі світлом впливають на цінові коливання. Необхідність генераторного живлення призводить до збільшення витрат на електроенергію, які потрібно покривати продажами.

До речі, неминуче зросте вартість тих овочів, які доводиться зберігати у холодних приміщеннях для подальшої реалізації. І хоч надворі майже зима, її силами не вдасться зберегти свіжість овочів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які продукти точно не подешевшають до кінця року. Також ми повідомляли, що в Україні частина продуктів стала небезпечною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.