Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обман повсюди? Як українців дурять супермаркети

Розповідаємо про найпоширеніші махінації, через які покупці витрачають зайві гроші під час покупки товарів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці стають жертвами обману в супермаркетах навіть не підозрюючи про це

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Супермаркети дурять українців на касах, із цінниками, з вагою продуктів тощо. Існує багато схем, про які покупці, можливо навіть не здогадуються.

Про це пише видання Обозрєватєль.

Лжеакції

Один із найпоширеніших способів обману українців. Так, деякі супермаркети пропонують покупцям серйозну знижку на певні товари, але насправді перед тим, як знизити ціну, її підвищують.

Недодача решти

Суму, меншу за 5 копійок, має право залишити собі магазин, а більшу за 5 копійок – мають "пробачити" покупцю.

Та часто у магазинах такі ціни, що усі округлення будуть не на користь покупця. Наприклад, продаються товари з цінами 9,96 чи 9,97 грн. Це означає, що покупець точно заплатить на касі в магазині цілих 10 грн.

Різні ціни

Усі чули правило, що магазини мають продавати товар за тою ціною, яка вказана на ціннику. Але цим правилом часто нехтують, неправильна вартість може бути навіть на вагах самообслуговування. Тому краще витратьте зайві хвилини свого часу і перевірте на касі, чи за вірною ціною ви придбали товар.

Плюс до ваги товарів

Тут для обману покупців використовують різні схеми: підкладають спеціальні грузики, нитки або інші предмети під прилади для зважування. Тому, якщо заморочитись і зважити товар на касі, а потім в іншому відділі магазину не дивуйтесь, що вага може відрізнятися.

Тому важливо перевіряти вагу на контрольних вагах не лише на ринках, а й у супермаркетах. Якщо сумніваєтесь у правильності показників на вагах, зважте свій телефон на тих вагах, яким довіряєте, – опісля, зваживши його на вагах продавця, ви зможете перевірити, наскільки коректно вони працюють.

Зіпсована продукція

Ще одна поширена спроба обманути покупців — знизити ціну на товари, термін придатності яких підходить до завершення або навіть уже завершився, але з вітрини його прибрати не встигли.

Тому перед тим, як купувати щось зі знижкою, обов'язково зверніть увагу на термін придатності.

Додаткова тара

Вона не повинна входити у вартість продукції. Але деякі продавці це правило ігнорують і зважують тару разом з товаром.Стежте, щоби вашу покупку обов'язково зважували без урахування тари. Інакше вам доведеться платити, наприклад, за пластикове пакування за ціною ковбаси.

Чому деякі продукти незабаром подорожчають

Перебої з електроенергією по всій країні через ракетні обстріли РФ та масове використання генераторів провокує зростання цін на продукти.

За словами заступника голови Міністерства аграрної політики та продовольства Тараса Висоцького, незабаром деякі продукти в Україні додадуть у вартості на 3-5%.

Він також зазначив, що Міністерство розробило стратегії, які дозволять забезпечити підприємства генераторами для безперебійного виробництва продукції.

Раніше ми розповідали, які суттєві зміни відбулися на ринку праці в Україні. Також ми писали, що змінилося у податковій системі з початком 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.