Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсія в супермаркетах: як українці можуть отримати готівку

Розповідаємо, як пенсіонери можуть отримати готівку, якщо немає можливості скористатися банкоматом

Фото: Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери також можуть зняти готівку в супермаркетах

Фото: Pro Гроші, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці на касах супермаркетів можуть зняти готівку зі своїх банківських карт, це також розповсюджується і на пенсійні виплати.

Про це повідомив заступник Міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в ефірі телемарафону.

Як отримати пенсію в супермаркеті

Пенсіонерам в Україні буде надано можливість знімати свої пенсійні виплати через каси торгових мереж. Під час оплати покупок на касі можна зняти до 6 000 гривень.

Чиновник зазначив, що це лише додаткова можливість спростити процедуру отримання готівки, особливо в період регулярних відключень світла, коли банкомати можуть перестати працювати в будь-яку мить. Однак це не зобов'язує кожного пенсіонера отримувати готівку саме у такий спосіб.

"Банківський роумінг" в Україні

"Банківський роумінг" передбачає, що на рівних умовах можна скористатись банкоматом будь-якої фінансової установи. Ідея роумінгу полягає в тому, що всі банки для власників карток інших фінустанов встановили ліміти видачі готівки такі ж самі, як і для своїх клієнтів. Ліміт може бути 10-20 тисяч.

Як працюватимуть банки під час блекауту

Банківська система не припинить роботу, навіть якщо виникне тривалий блекаут. Однак, кількість працюючих відділень буде скорочено. Водночас українці зможуть звернутися в чергові відділення, які визначать самі банки.

Щоб клієнти фінустанов мали змогу й надалі користуватись будь-якими послугами, НБУ рекомендує банкам заздалегідь вжити деяких заходів:

  • збільшити залишок готівки у касах, розмістивши в чергових відділеннях додаткові сейфи для зберігання готівки;
  • контакт-центри банків та їхні дата-центри потрібно забезпечити резервними джерелами живлення, запас палива для цих джерел має бути щонайменше на 7 днів;
  • заздалегідь визначені чергові відділення також необхідно забезпечити резервними джерелами живлення. У них мінімальний запас палива має бути не меншим за дводенний. При цьому має бути джерело поповнення запасів палива у разі потреби. Крім того, банки повинні подбати про резервні (супутникові) канали зв'язку для відділень, які працюватимуть;
  • слід передбачити збільшення комплексів самообслуговування у чергових відділеннях.

Список працюючих чергових відділень можна буде знайти на сайті конкретного банку. На випадок відсутності світла, на вхідних дверях інших відділень, які не працюватимуть під час блекауту, має бути інформація про чергові відділення.

Раніше ми розповідали, де українці зберігають свої гроші. Також ми писали, кого не торкнеться підвищення пенсій.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.