Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці отримають житло у санаторіях — про що треба знати

У Мінсоцполітики пояснили, хто з наших громадян може претендувати на окрему кімнату в санаторії та чи треба буде платити за це гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Переселенці можуть отримати кімнату в двох санаторіях

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тимчасово переміщені особи зможуть отримати житло у санаторіях. Наразі в експериментальному проєкті беруть участь дві такі установи – в Полтавській та Львівській областях.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики.

Хто може оселитися в санаторії

У новому експериментальному проєкті Мінсоцполітики щодо надання житла можуть брати участь лише дві групи українців:

  • люди похилого віку;
  • люди з інвалідністю.

За словами начальниці Головного управління Національної соціальної служби у Полтавській області Ліани Новосад, переселенці зможуть переїхати до санаторіїв із місць тимчасового житла у школах та інших приміщень, які не передбачені для постійного проживання.

Усі соціальні послуги щодо надання притулку, проживання, соціальної адаптації будуть для перерахованих вище категорій громадян безплатними.

Де нададуть кімнати переселенцям

В експериментальному проєкті поки що беруть участь лише два санаторії:

  • "Слава" у Миргороді на Полтавщині — заклад розташований на березі річки Хорол, спеціалізація санаторію — лікування захворювань стравоходу та печінки, шлунка, кишечника, нервової та обмінної систем, жовчовивідних шляхів. Стандартні та номери "економ" — це кімнати на 2 особи з мінімальним набором меблів та санвузлом.
  • "Батьківщина" у Трускавці Львівської області — основна спеціалізація — гастроентерологія, урологія, порушення обміну речовин. У цьому санаторії є одномісні номери з меблями та санвузлом, а також двомісні номери.

Як отримати кімнату в санаторії

Для отримання детальної інформації щодо можливості поселення в кімнатах українських санаторіїв потрібно звернутися до органів соціального захисту за місцем фактичного проживання.

Хто втратить допомогу

Як ми розповідали раніше, автоматичні виплати з 1 серпня припиняться для українців, які:

  • перебувають за кордоном більш як 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин;
  • повернулися до покинутого місця проживання;
  • відбувають покарання або були засуджені за колабораціонізм.

Нова виплата для переселенців

Нещодавно стало відомо, що ВПО можуть розраховувати на одноразову державну допомогу у розмірі п'яти тисяч гривень. Це компенсація громадянам, які постраждали внаслідок підриву росіянами дамби на Каховській ГЕС.

Тобто, відтепер компенсацію виплатять навіть за умови, якщо претендент вже зареєстрований як ВПО та отримує додаткові виплати від держави.

Тим часом нагадаємо, що в Україні відновлюють фізичну перевірку для деяких вимушених переселенців. Також ми розповідали, як нечесні переселенці обманули державу на майже мільярд гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.