Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

NFT більше нікому не треба: що спіткало ринок цифрового мистецтва у 2023 році

Експерти вважають, що масового сплеску інтересу до колекцій NFT, який спостерігався у 2021 році, більше не буде

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

NFT після свого буму втратив затребуваність і цінність

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Невзаємозамінні токени NFT, які ще кілька років тому мали величезну затребуваність і попит, сьогодні майже нічого не варті. Більшість колекцій мають ринкову капіталізацію, рівну нулю. Ейфорія на фоні продажів за мільйони доларів призвела до появи спекулятивних стратегій і створення токенів, які не несуть цінності.

Про це йдеться у дослідженні сервісу dappGambl.

За інформацією експертів, 95% з більш ніж 73 000 колекцій NFT станом на вересень 2023 року коштують лише кілька доларів. Ті часи, коли спостерігалося ажіотажне зростання популярності невзаємозамінних токенів, минули.

Дані свідчать, що ринкова капіталізація 69 795 колекцій дорівнює нулю. Тоді як у 2021 та 2022 роках ринок переживав свій розквіт: чимало витворів цифрового мистецтва продавали за сотні тисяч доларів, вартість деяких сягала десятків мільйонів доларів.

Цей період збігся з часом буму на криптовалюту, коли біткоїн коштував 65 000 доларів. Сьогодні BTC торгується за 26 500 доларів.

"Ця страшна реальність має послужити уроком для ейфорії, яка часто оточувала простір NFT. На тлі історій про цифрові витвори мистецтва, продані за мільйони, та історій миттєвого успіху, легко випустити з уваги той факт, що ринок сповнений пасток і потенційних втрат", – зауважили автори дослідження.

Понад 79% колекцій залишаються непроданими, а ті, що знайшли нових власників, коштували їм в середньому 5-10 доларів. Лише 1% NFT мають ціну вище 6 000 доларів, хоча два роки тому їх вдалося б продати за мільйони. Пропозиція значно перевищує попит, на ринку з’являються спекулятивні стратегії, призначені для штучного ціноутворення.

"Вони живлять надії, які далекі від реальної історії торгівлі цими активами", – констатували аналітики.

Найдорожчі NFT в історії

Раніше ми розповідали, які NFT-токени розробники змогли продати за мільйони доларів. Насправді таких випадків було чимало, особливо на піку популярності віртуальних мистецьких колекцій. До переліку найдорожчих в історії невзаємозамінних активів належать:

  • піксельне зображення інопланетянина CryptoPunk №7523 – 11,7 млн доларів;
  • піксельне зображення інопланетянина CryptoPunk №5822 – 23,7 млн доларів;
  • кінетична скульптура HUMAN ONE – 28,9 млн доларів;
  • динамічний таймер Clock – 52,7 млн доларів;
  • колаж із графічних робіт Everydays: The First 5000 Days – 69,3 млн доларів.

На думку експертів dappGambl, навряд чи колись автори NFT зможуть повернути ринок до того стану, щоб продавати свої витвори мистецтва за шалені кошти. Бум минув, а з ним і захоплення цими токенами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що темні часи для криптовалюти закінчилися і розповідав, які 5 активів вразили курсом у вересні. Також ми повідомляли, що може статися з біткоїном у жовтні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.