Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Укрпошті хочуть дозволити випуск NFT-марок – що може стати цифровим мистецтвом

Депутати проголосували за випуск NFT-марки, яка стане об’єктом образотворчого мистецтва

Фото: FB Укрпошта. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта зможе випустити першу в Україні NFT-марку

Фото: FB Укрпошта. Колаж: Pro Гроші

На засіданні Верховної Ради народні депутати у кількості 283-х осіб прийняли за основу законопроєкт №8280 "Про внесення змін до Закону України "Про поштовий зв’язок" (щодо врегулювання питання випуску цифрової марки)".

Про це повідомив генеральний директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Документ пройшов голосування у першому читанні. Він передбачає, що Укрпошта зможе випустити першу в Україні цифрову поштову марку, на яку розповсюджуватиметься авторське право. Тобто зображення стане об’єктом образотворчого мистецтва, яке не можна використовувати для оплати послуги поштового зв’язку.

Як зауважив гендиректор компанії, завдяки нововведенню можна зібрати значні кошти для допомоги Збройним силам України, щоб пришвидшити нашу перемогу. А вже після неї подбати про випуск іншої марки, присвяченої цій довгоочікуваній події. Звісно, спочатку проєкт закону повинен пройти друге читання, за результатами якого можна буде говорити про реалізацію ініціативи.

Як була зазначено, документом хочуть на законодавчому рівні запровадити поняття "цифрова поштова марка", яка не належить до знаків поштової оплати. Це допоможе захистити авторські права на зображення та врегулювати питання використання цифрових копій.

Зауважимо, NFT – це особливий тип криптовалюти, яка не є взаємозамінною, оскільки кожна одиниця являє собою унікальний цифровий елемент. NFT-твори мають індивідуальну ідентичність та право власності, що унеможливлює копіювання. Зокрема своя цифрова марка є у Швейцарії.

Перша у світі криптографічна марка Швейцарії
Перша у світі криптографічна марка Швейцарії
Фото: Swiss Post

Нова марка від Укрпошти

Одночасно з голосуванням у Верховній Раді відбувалося погашення нової марки "Kalush Orchestra", присвяченої однойменному колективу – переможцю "Євробачення-2022". На події були присутні фронтмен Олег Псюк, учасник гурту КилимМен і генеральний директор компанії.

"Вперше марку побачили влітку, і не було жодних правок чи коректив – все сподобалося. У мене тепер є пакет марок зі мною, також всіляких листівок і магнітиків. Тому класно. Це подія, яка запам'ятається до кінця життя", – прокоментував Олег Псюк.

Зауважимо, тираж нової марки становить 780 тисяч примірників, а коштує набір разом із карткою і конвертом 106 грн. Придбати сет можна в офіційному онлайн-магазині Укрпошти та у відділеннях по всіх країні. До випуску "Kalush Orchestra" компанія презентувала марку під назвою "Не забудемо! Не пробачимо! Буча. Ірпінь. Гостомель", що приурочили до 31 березня – дня звільнення міст від російських окупантів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Укрпошта запустить нову послугу з 1 квітня. Також ми повідомляли, що Укрпошта анонсувала продаж нової марки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.