Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці скаржаться на поганий зв'язок під час відключень електрики — у чому причина

Мобільні оператори розповіли, чому під час відключень електроенергії зникають мобільний зв'язок та інтернет

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Під час віялових відключень в українців зникає зв'язок

Фото: ДТЕК, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Російська Федерація завдає серйозних ударів по енергетичній інфраструктурі України. Через це у багатьох містах доводиться обмежувати споживання електроенергії. Ба більше, українці помітили, що коли зникає електроенергія, спостерігаються серйозні проблеми із мобільним зв'язком.

Чому під час віялових відключень зникають зв'язок та інтернет, пояснює ЛІГА.net.

Як зв'язок залежить від електроенергії

Так, оператори пояснили, що робота обладнання мобільного звʼязку та інтернету залежить від електропостачання. Усі базові станції оснащені резервними джерелами живлення. Це батареї, які автоматично вмикаються, коли припиняється централізоване електроживлення. У середньому вони можуть забезпечувати роботу протягом 4-5 годин після вимкнення електроенергії.

Після відключення електроенергії, мобільна мережа автоматично переходить на резервні джерела і продовжує працювати. Якщо за цей час живлення не з’являється – доводиться переходити на генератори.

Чому зникає зв'язок

Оператори мають великий парк дизель-генераторів. Однак, якщо відключення електроенергії будуть тривалими і масштабними (одночасно у різних районах), абоненти можуть відчувати складнощі зі зв'язком та інтернетом. Це пов'язано з тим, що доставлення альтернативних елементів живлення одночасно до великої кількості базових станцій та технічних майданчиків потребує часу.

За словами операторів, співробітники та підрядні організації намагаються робити це максимально оперативно.

"Стабільність роботи мережі залежить від тривалості та масштабів відключення електроенергії. Якщо живлення відсутнє довгий час на значній території України, то нам досить складно забезпечити роботу всього обладнання на генераторах. Зазвичай перевага віддається комутаторам і вузловим сайтам. Тобто загалом мережа працює, але періодично в різних населених пунктах виникають проблеми зі зв’язком", – пояснюють у lifecell.

Крім того, треба враховувати збільшене навантаження на мережу, адже під час відключення електроенергії відключається домашній Wi-Fi, тож клієнти переходять на мобільний інтернет.

Нагадаємо, у Держспецзв'язку наголошували, що українці можуть вплинути на стабільну роботу мобільного інтернету та знизити навантаження на мережі. Саме тому людей просять тимчасово обмежити використання трафіку.

Також у Держспецзв'язку опублікували рекомендації, як налаштувати та використовувати смартфон, щоб максимально довго залишатись на звʼязку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.