Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

НБУ готується до блекауту? Як працюватимуть банки у випадку тривалих відключень світла

Зазначається, що українці не знають, які будуть дії ворога, але прагнуть бути готовими до всього, що може статися

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як працюватимуть банки взимку

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Минулого року зима в Україні була важкою через військову агресію з боку Росії. Але цього року влада та звичайні громадяни заздалегідь готуються до можливих обстрілів та тривалих відключень світла. Цієї зими у разі блекауту понад 53% банківських відділень в Україні будуть функціонувати протягом не менше трьох діб.

Про це повідомив заступник голови Національного банку України, Олексій Шабан для Page.

Зазначається, що наразі у мережу Power Banking входять близько 2360 відділень у понад 380 населених пунктах на всій контрольованій території України. Це понад 53% від загальної чисельності функціонуючих відділень. 75% цієї мережі припадає на відділення системно важливих банків (їх зараз 15).

За словами Олексія Шабана, минулого року від банків вимагали не менше третини відділень зробити базовими чи опорними. Тобто головна ідея полягала в тому, що навіть за умов тривалої відсутності електроенергії ці відділення повинні працювати та надавати базові банківські послуги.

Він наголосив, що у відділенні має бути резервне джерело енергії, зарезервовані канали зв'язку від кількох операторів. Банки мають забезпечити роботу своїх дата-центрів, інформаційних систем та каналів зв'язку у разі відсутності основного електроживлення на строк до семи діб, а також роботу відділень – до трьох діб.

"Особливу увагу необхідно приділяти збереженню копій даних у такі періоди. І загалом не повинна порушуватися робота систем електронних платежів та обігу готівки", – додав заступник голови НБУ.

Варто додати, що банківська система успішно пройшла практичні випробування минулої осені та зими.

Олексій Шабаш вважає, що досвід блекаутів Україна вже має, а технічна готовність збереглася. Тому наприкінці серпня відбулася зустріч керівників банків, де їм нагадали про важливість підготовки до можливих загроз.

"Попросили актуалізувати договори із постачальниками послуг, перевірити готовність обладнання та персоналу до роботи у надзвичайних умовах, оновити протоколи їхніх дій", – розповів заступник голови НБУ.

Коли чекати нових масованих обстрілів

Ми вже писали раніше, що Росія поступово відновить масовані авіаудари по містах України та спробує атакувати критичні об'єкти інфраструктури у той момент, коли відбудеться похолодання.

Зазначається, що насправді немає якоїсь конкретної позначки, бо будь-яка мінусова температура вже підвищує ризики обстрілів з боку Росії.

Хто зможе користуватися інтернетом під час відключень світла взимку

Під час віялових відключень світла цього року понад половина споживачів залишаться з інтернетом.

Наголошується, що у 50% користувачів інтернет не зникне за умови, якщо відключення електроенергії триватиме не більше доби.

Водночас якщо світло зникне на три дні чи більше, то інтернет залишатиметься у 37% користувачів, але якщо вони вдома матимуть власне живлення.

Раніше ми вже писали, чи варто очікувати повного блекауту. Також ми розповідали, яку функцію в Дії планують запустити напередодні холодів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.