Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут буде не страшний: яку послугу хочуть запустити в Дії напередодні зими

За умови відсутності електроенергії та зв’язку під рукою буде знаходитися карта відкритих банківських відділень

Фото: УНІАН

В Дію хочуть інтегрувати карту банків, які працюватимуть під час блекауту

Фото: УНІАН

В Україні всі структури посилено готуються до зими та потенційних проблем зі світлом. Не виключено, що Росія повторюватиме енергетичний терор і обстрілюватиме об’єкти критичної інфраструктури. Щоб українці знали, які банки працюють в період блекауту, відповідну карту планують інтегрувати в Дію.

Про це розповів голова Національного банку Андрій Пишний.

Регулятор має намір створити систему, яка показуватиме адреси всіх банківських відділень, що входять до мережі Power Banking. Тобто таких, де навіть за умови відсутності електроенергії та зв’язку буде вирувати робота завдяки облаштуванню генераторами та системами супутникового зв’язку.

"Якщо Національний банк змушений буде через блекаут активувати мережу, вона працюватиме як загальнонаціональна, незалежно від того, клієнтом якого банку ви є. Всі відділення функціонуватимуть ніби один системний банк", – пояснив Пишний.

У найближчих планах НБУ – інтегрувати систему з Дією, щоб українці мали змогу за будь-якої потреби отримати актуальну інформацію та знайти найближчий банк. Загалом в єдину мережу Power Banking об’єднані 53% усіх фінансових установ, а це 2 430 відділень. Відповідну табличку відвідувачі можуть побачити на вході у приміщення банку.

Яка ще послуга в Дії допоможе при блекауті

Раніше ми розповідали, що в мобільний додаток інтегрували нову важливу послугу, що стане у пригоді багатьом користувачам. З огляду на початок опалювального сезону та наближення зими з’являється потреба у відкритті Пунктів незламності – місць, облаштованих електроенергією, теплом і зв’язком.

Відкривши Дію на телефоні, українці можуть навіть без доступу в інтернет переглянути інтерактивну мапу з усіма Пунктами поблизу. Потрібно здійснити такий алгоритм:

  • зайти у застосунок;
  • відкрити розділ "Послуги";
  • обрати "Пункти незламності";
  • уточнити місце перебування (область);
  • надати доступ до геолокації.

Після цього на мапі з’являться функціонуючі Пункти в радіусі 1,5 км. Якщо не ввімкнути виявлення розташування, то доведеться вручну шукати місця по області. Там же користувачам відкриється інформація про наявність інтернету, обігріву, пандусу для маломобільних осіб, мобільного зв’язку та інших зручностей.

Через безпекові обмеження мапа не діятиме на тимчасово окупованих територіях України. Наприклад, частковий доступ матимуть українці в Харківській, Чернігівській, Дніпропетровській та Миколаївській областях. Повністю недоступним функціонал буде в Херсонській, Донецькій, Запорізькій та Луганській областях.

Як уточнив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, з часом можливості послуги розширять. У планах – додати фотографії Пунктів незламності, відгуки та оцінки відвідувачів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Дія допоможе розібратися у кредитній історії та розповідав, що стало доступно українцям. Також ми повідомляли, який регіон енергетики надійно підготували до зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.