Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Інтернет під час блекаута: чи багато українців залишатимуться на зв'язку взимку

У Міністерстві цифрової трансформації пояснили, скільки громадян держави зможуть користуватися інтернет послугами під час відключень світла взимку

Фото: УНІАН, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

Скільки українців користуватиметься інтернетом під час блекауту

Фото: УНІАН, Unsplash. Коллаж: Pro Гроші

Українці пам'ятають, як торік під час відключень світла масово зникав інтернет. Цього року, якщо через ракетні обстріли в Україні знову розпочнуться проблеми з електроенергією, ситуація з інтернетом буде трохи кращою.

Як повідомив в етері телемарафону директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Юрій Мацик, інтернетом зможуть користуватися понад половина громадян країни.

"Під час віялових відключень світла понад половина споживачів залишаться з інтернетом", – сказав він.

Мацик зауважив, що у 50% користувачів інтернет не зникне за умови, якщо відключення електроенергії триватиме не більше доби.

Водночас якщо світло зникне на 72 години чи більше, тоді інтернет залишатиметься у 37% користувачів, але якщо вони вдома матимуть власне живлення.

Як користуватися інтернетом без світла

По-перше, українцям потрібно з'ясувати у провайдерів, чи запровадили вони технологію PON, завдяки якій мережа продовжує працювати без електроенергії. Якщо ні, тоді варто розглянути варіант з переходом до іншого провайдера.

До того ж громадянам варто самостійно подбати й про те, аби інтернет-обладнання у квартирі чи приватному будинку працювало справно без світла. Для цього варто купити:

  • повербанк або інше джерело, яке забезпечить безперебійним живленням Wi-Fi-роутера, а також термінал PON (якщо буде потрібно);
  • спеціальні кабелі, через які можна підключити ці пристрої до повербанку чи безперебійника.

Чи здорожчає інтернет найближчим часом

Зважаючи на те, що більшість провайдерів почали оновлювати свою інфраструктуру через війну з Росією та вкладатися у розвиток новітніх технологій, ймовірність подорожчання тарифів дійсно існує. Так, вартість домашнього інтернету, ймовірно, зросте на 12-15% можливо, до кінця 2023 року.

Яким областям найбільше загрожує блекаут

Крім прифронтових областей відключення світла можуть торкнутися жителів:

  • Харківської
  • Запорізької;
  • Миколаївської;
  • Дніпропетровської;
  • Херсонської;
  • Одеської області.

Також, на думку експертів, важко з електроенергію буде у Сумській області.

Раніше ми розповідали, чи скоро в Україні з'являться публічні точки Wi-Fi зі Starlink. Також ми писали, які провайдери пропонують найвигідніші тарифи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.