Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найпоширеніші обходи заповітів: як себе захистити

Експерт запевняє, що під час поділу спадщини люди можуть використовувати різні маніпулятивні способи

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У питаннях спадку можна наткнутися на неприємності

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Спадкове питання завжди мало довкола себе чимало таємниць. Однак не варто забувати про шахрайства. Вони є навіть у даній справі, адже тут мова йде про майно. Тому варто розуміти, що нажитись таким способом хочуть не завжди лише сторонні люди, а й ваші родичі. Це може бути через безліч причин, одна з них – конфліктні ситуації.

Про це розповідає адвокат Юрій Бауман.

Під час поділу спадщини люди можуть використовувати різні маніпулятивні способи, аби заволодіти всім майном. І насправді у світі існує чимало таких схем. Однак є і найпопулярніша.

Вона полягає в тому, що такий документ родичі спонукають робити вже хвору людину. А відомо, що не кожен може усвідомлювати свої дії в поганому стані.

"Саме тому важливо, якщо заповіт складається вже у хворобливому стані людини, то треба, щоб в матеріалах спадкової справи були висновки лікаря про те, що особа на момент укладання даного документу розуміла значення своїх дій. Також бажано мати відеопідтвердження підписання заповіту. Це допоможе уникнути питання про те, чи легітимно було передано майно", – говорить експерт.

Ще, за словами адвоката, були випадки, коли до вже хворої людини за годину-дві до її смерті родичі запрошують нотаріуса. Той оформляє доручення на майно, а після смерті особи її родичі одразу укладають договір на продаж цього майна.

Тому у питанні спадщини варто бути досить обережним та обізнаним, аби у майбутньому не наткнутися на неприємності.

Що буде, якщо не скласти заповіт

Раніше ми вже пояснювали, що про складання заповіту треба подбати завчасно. Розподілу підлягає майно, яке або ж є на момент складання заповіту, або ж належатиме спадкодавцю на момент смерті.

Якщо заповіту немає, то спадщина буде ділитись за законом, згідно з чергою. І логічно, що спочатку ваше майно отримає прямий спадкоємець, а лише після нього вже всі інші.

Також важливо, що спадок може не отримати людина, яка була у цивільному шлюбі з вами, або доглядала за вами. Якщо заповіту немає, то ця людина буде в останній черзі спадкування та фактично буде безправна.

Детальніше про тему заповіту та спадщини ви можете прочитати в нашому матеріалі за посиланням.

Чи передадуться у спадщину борги померлого

Раніше ми розповідали, що дійсно може бути, що, окрім активів, особа може передати у спадщину ще й борги. Але є важливий момент: усі особи, які вступили у спадщину, будуть нести відповідальність перед кредиторами виключно в розмірі вартості спадкового майна. Навіть якщо сума боргу перевищуватиме цю вартість.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, чим може бути небезпечний фіктивний шлюб. Також ми розповідали, як можна оформити спадщину на квартиру в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.