Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найкращий час для інвестицій? Коли золото може оновити історичний максимум

Експерти прогнозують, що дорогоцінний метал продовжить зміцнюватись на ринку та сягне історичного максимуму

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки може коштувати золото в 2023 році

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З понеділка фіксують підвищення вартості унції золота. Серед причин подорожчання – ситуація з банкротствами банків у США та підняття базової ставки Федеральною резервною системою.

Про це пише видання CNBC.

Станом на 13:00 22 березня золото на ринку торгується на рівні 1 946 доларів за унцію. На початку поточного тижня показник сягнув пікового рівня, починаючи з березня 2022 року. Зміцнення дорогоцінного металу почалося в перші дні весни, що пов’язано з крахом американського банку SVB.

Відтоді ще кілька американських фінансових установ оголосили про банкрутство, що тільки допомогло золоту подорожчати. Банки ж стали "жертвами" чергового підняття базової ставки Федеральним резервом (ФРС). Експерти прогнозують, що ці два чинники невдовзі призведуть до оновлення історичного рекорду вартості золота.

Востаннє найбільшу ціну за унцію зафіксували в серпні 2020 року. Тоді золото коштувало 2 017 доларів, чому допоміг великий попит зі сторони центральних банків. Надалі на ринку динаміка підвищення ціни не зупиниться, оскільки ФРС доведеться вибирати між "боротьбою з інфляцією та рецесією".

Про це сказав керівник відділу стратегії металів у компанії MKS PAMP (торгує дорогоцінними металами) Нікі Шилз. За його словами, у 2023 році золото може подорожчати до 2 200 доларів за унцію. Водночас генеральний директор Wheaton Precious Metals Ренді Смоллвуд прогнозує стрибок ціни металу до показника 2 500 доларів.

Золото "під руками" українців

Раніше ми писали, що українці можуть власноруч добути невеликі обсяги золота вдома, використовуючи комплектуючі до комп'ютерів. Старіша техніка має більшу частку дорогоцінного металу, оскільки технологія покриття ще десятиліття назад була менш досконалою. Це призводило до більшого розпилення золота.

Отже, зазвичай золотом вкривають материнські плати, процесори, HDD (жорсткий диск), контакти мікрочипів. Це пояснюється властивостями ресурсу: він має високий коефіцієнт тепловіддачі та майже не впливає на сигнали, які передаються через контакти мікропроцесора. Тож використовувати золото доцільніше в різних комплектуючих техніки.

Звісно, мова не йде про великі обсяги. Зі всього комп’ютера можна зібрати максимум 1-2 грами. Видобуток в домашніх умовах відбувається за допомогою суміші соляної та азотної кислот в пропорції 3:1. Але не рекомендується самостійно займатися процедурою, краще віднести техніку фахівцям.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як українцям інвестувати у срібло, та розповідав про найкращий час вкласти гроші та заробити. Також ми повідомляли, що відбувається з криптовалютою у перший місяць весни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.