Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До чого готуватися? Як змінюється інфляція з початку 2023 року

Розповідаємо, що відбувалося з інфляцією в Україні у травні та як змінилися ціни на продукти та товари

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У травні інфляція в Україні сповільнилися, але ціни залишаються високими

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Війна Росії проти України, звісно ж, позначилася на цінах. Українці вже сповна відчули на собі інфляцію у 2022 році та схоже, що цього року інфляційні процеси будуть не такими глибокими. Наприклад, зараз інфляція в Україні сповільнюється.

За даними Держстату, у травні 2023 року рівень інфляції зупинився на рівні 15,3% у річному вираженні, що на 2,6 процентних пунктів менше, ніж у квітні.

Як змінилися ціни

За рік в Україні суттєво додали у ціні продукти харчування та напої – на 20,1%. Найбільше подорожчали яйця – на 124,9%. А також:

  • овочі – на 28,1%;
  • м'ясо та м'ясні продукти – на 24,1%;
  • риба та продукти з риби – на 22,3%.

Цікаво, що в рамках місячного розрізу яйця подешевшали. У травні порівняно з квітнем ціна на них знизилася на 22,7%. Втім, цього виявилося замало, аби нівелювати рекордне подорожчання.

Щодо інших продуктів, то річне подорожчання коливалося в діапазоні від 7,4% до 21%. Лише соняшникова олія подешевшала за рік на 0,5%.

Здорожчали для українців алкогольні напої та тютюнові вироби. Так, в останній місяць весни цінники стали більшими на 1,2%.. Натомість одяг та взуття подешевшали на 1,6%, зокрема взуття – на 1,9%, одяг – на 1,4%.

Чому війна провокує подорожчання продуктів

Завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало називає чинники, пов'язані з війною, які впливають на подорожчання продуктів:

  • підвищений попит на продукти першої необхідності та тривалого зберігання;
  • порушення логістичних ланцюгів і взаємозв'язків між учасниками ринку та відсутність реальних можливостей налагодження логістики;
  • подорожчання пального та ріст цін на енергоносії;
  • девальвація нацвалюти та стрімке зростання курсу долара та євро;
  • втрата поголів'я і виробництва;
  • відсутність або подорожчання кормів і підвищення вартості ветеринарних препаратів.

Чи зростає зарплата українців

Отже, ціни після серйозного зростання у 2022 році починають потроху стабілізуватися. Натомість зарплати українців з початку 2023 року зросла на 10%, а саме з 15 000 до 16 500 гривень.

Наприклад, у Дніпропетровській області розмір середньої заробітної плати зріс з 15 000 до 16 000 гривень, у Київському регіоні – з 18 000 до 18 200 гривень, в Одеській області – з 15 500 до 16 000 гривень.

Раніше ми писали, яким був рівень інфляції на початку квітня цього року. А ще ми розповідали, чи може виникнути в Україні нова паливна криза.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.