Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На злочинців чекає трибунал. НАТО визнала Росію державою-терористом

Такий трибунал дасть змогу засудити вище керівництво Російської Федерації

Фото: Oleksandr Prokopenko, Єгор Чернєв. Колаж: Pro Гроші

У Мадриді проходить щорічна сесія Парламентської асамблеї НАТО

Фото: Oleksandr Prokopenko, Єгор Чернєв. Колаж: Pro Гроші

Парламентська асамблея Північноатлантичного альянсу (НАТО) визнала Росію державою-терористом та закликала створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання російських злочинців.

Про це повідомив голова постійної делегації України в асамблеї Альянсу Єгор Чернєв.

Нагадаємо, зараз у Мадриді проходить щорічна сесія Парламентської асамблеї НАТО. В асамблеї беруть участь 288 парламентаріїв із 30 країн альянсу.

"Усі 30 країн НАТО підтримали пропозиції нашої делегації. Такий трибунал дасть змогу засудити не тільки безпосередніх виконавців військових злочинів, але і вище керівництво російської федерації. Резолюцію буде направлено урядам та парламентам усіх країн-членів НАТО", — заявив Чернєв.

За його словами, резолюція містить низку важливих рішень:

  • збільшення постачання Україні озброєння;
  • розробка конкретних кроків щодо вступу України до НАТО;
  • створення механізму стягнення репарацій з Росії.

Окрім того, у резолюції закріплений принцип про те, що НАТО підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно.

Як НАТО допомагатиме Україні

Союзники по НАТО надають Україні необхідні системи озброєння та продовжать координувати створення багаторівневої системи протиповітряного захисту.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції в Брюсселі за підсумками зустрічі Північноатлантичної ради з приводу вибухів у Польщі 15 листопада.

"Я вітаю той факт, що дедалі більше союзників і партнерів надають сучасні системи протиповітряної оборони для України. Ми мобілізуємо додаткову підтримку у різних системах захисту. НАТО надає системи для боротьби з дронами. Потрібні різноманітні системи, щоб забезпечити захист від крилатих ракет, балістичних ракет і дронів. Ми маємо створити багаторівневу систему протиповітряної оборони в Україні, і саме у цьому зараз союзники надають допомогу різними шляхами", — сказав керівник НАТО.

Що чекає на економіку України в разі вступу в Альянс

30 вересня українці дізналися про справді історичну подію – підписання заявки на пришвидшений вступ до Північноатлантичного альянсу. Декілька місяців тому Україна отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу, і обидві ці події розцінили, як вкрай позитивні сигнали для нашої обороноздатності та економіки.

Натомість до вступу в НАТО і ЄС потрібно провести ще чимало реформ та вирішити купу питань, отримати схвалення від інших членів цих організацій, тож це питання не одного місяця, а може навіть року.

Про те, що принесе Україні пришвидшений вступ до Північноатлантичного блоку, читайте в нашому матеріалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли санкції нарешті вплинуть на економіку Росії. Також ми розповідали про те, що в Росії зараз спостерігається дефіцит валюти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.