Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Росії виник дефіцит валюти: у чому причина

У Російській Федерації спостерігається зняття російських депозитів у доларах та євро

Колаж: Pro Гроші

Попит на євро зріс після часткової мобілізації

Колаж: Pro Гроші

Центробанк Росії заявив, що дефіцит іноземної валюти виник минулого місяця, оскільки призов президента Володимира Путіна до армії спровокував зняття депозитів у доларах і євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі.

Про це пише видання Bloomberg.

Губернатор Ельвіра Набіулліна закликала перейти на валюти "дружніх країн", такі як юань. Але попит на євро та долари, які стали "токсичними" через санкції, запроваджені через війну в Україні, зріс після часткової мобілізації, оголошеної у вересні, що змусило сотні тисяч росіян втекти за кордон.

"На тлі санкційних ризиків і відтоку валютних вкладів кілька банків зіткнулися зі значним скороченням валютних кореспондентських рахунків, що призвело до дефіциту валютної ліквідності на внутрішньому ринку", — йдеться в опублікованому звіті Банку Росії.

Зняття з роздрібних і корпоративних депозитів в іноземній валюті досягли $14,8 млрд у жовтні, тоді як відсоткові ставки за одноденними свопами на долар і євро на місцевому ринку стали негативними.

Водночас росіяни скупили на Московській біржі так званих недружніх валют на суму, еквівалентну 70,9 млрд рублів ($1,2 млрд), повідомили в центробанку.

Поряд зі зростанням попиту скоротилася пропозиція доларів і євро, оскільки російські експортери скоротили частку цих валют у зовнішній торгівлі на користь юаня, щоб уникнути санкційних ризиків.

Центробанк визнав згубні наслідки мобілізації

Наказ президента Росії Володимира Путіна призвати 300 тисяч резервістів вдарив по довірі споживачів і діловій активності та, ймовірно, обтяжуватиме економіку протягом наступних місяців.

У вересні відновлення економічної активності зупинилося, і до кінця місяця тенденція почала дещо погіршуватися. "Часткова мобілізація", перша з часів Другої світової війни, спровокувала відтік понад 350 тисяч росіян з країни. Відповідно до звіту (дослідницького відділу Центрального банку, – Ред.), призов погіршив і без того гостру нестачу робочої сили та негативно вплинув на довіру споживачів і бізнесу.

Також зміна споживчих настроїв на тлі зростаючої невизначеності може тимчасово стримати відновлення споживання на початку четвертого кварталу. Зменшення робочої сили після часткової мобілізації може ускладнити зусилля компаній усунути обмеження з боку пропозиції та обмежити загальну тенденцію економічної активності в найближчі місяці.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.