Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На що йдуть мільйони з місцевих бюджетів: топ-10 найбільших тендерів тижня

В Україні продовжують слідкувати за тендерами, які проводять владні структури, та з’ясовувати відповідність витрат необхідним потребам

Фото: УНІАН, Pexels, УЗ/Telegram. Колаж: Pro Гроші

В Україні провели тендери на ремонти доріг, газ для УЗ та інші потреби

Фото: УНІАН, Pexels, УЗ/Telegram. Колаж: Pro Гроші

Минулого тижня, з 21 по 27 серпня, на майданчику Prozorro завершилося чимало тендерів на досить великі суми. Вкотре серед найбільших угод – ремонти доріг і закупівля електроенергії. А також нові витрати Міністерства оборони на потреби армії.

Про це розповів народний депутат Ярослав Железняк на сторінці в Telegram.

Він виділив десятку тендерів з найбільшими сумами, причому всі угоди вже підписані з підрядниками. У другій половині серпня витратили кошти на такі потреби:

  • 996 млн гривень – на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Полтавської області;
  • 810 млн гривень – на купівлю газу для Укрзалізниці;
  • 689 млн гривень – на продукти харчування для ЗСУ від Міноборони;
  • 670 млн гривень – на утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення у Вінницькій області;
  • 605 млн гривень – на капітальний ремонт багатоквартирного житлового будинку в Ірпені від Київської обласної державної адміністрації;
  • 604 млн гривень – знову на продукти харчування для ЗСУ;
  • 418 млн гривень – на технічне переоснащення програмно-технічного комплексу Ovation для філій ПрАТ "Укргідроенерго";
  • 285 млн гривень – на утримання автомобільних доріг Калуського району Івано-Франківської області;
  • 203 млн гривень – на ремонт автомобільної дороги Гракове – Базаліївка;
  • 201 млн гривень – на купівлю електроенергії для "Криворізької теплоцентралі".

У коментарях до посту нардепа думки українців з приводу тендерів розділилися. Люди цікавляться, чому саме наприкінці літа влада вирішила взятися за ремонти автомобільних доріг.

"З дорогами дуже розійшлися, звичайно. Навіть в Києві якось багато ремонтів. І не ямкових, а доволі об'ємних. Робиться нашвидку і дуже низькоякісно. Наче просто потрібно освоїти бюджети", – зауважив Дмитро.

Також питання викликав пункт про капітальний ремонт житлового будинку в Ірпені. Користувачі помітили, що загальна площа об'єкта (за даними порталу ЛУН) становить десь 26-27 тисяч квадратних метрів. Отже, ціна ремонту одного квадрату становитиме 23 тисячі гривень.

"Дуже схоже на вартість нового будівництва з витратами на землю, мережі і благоустрій території", – прокоментували ситуацію українці.

Угода з новоствореним ФОПом на купівлю дронів

Раніше ми розповідали, що Виконавчий комітет Хмельницької міської ради уклав договір про постачання 13 комплектів FPV-дронів з пультами управління, відеошоломом і зарядними батареями з фізичною особою-підприємцем Пархоменко Світланою Миколаївною. Вартість закупки – 5,4 млн гривень.

Дивини тендеру додає факт, що жінка зареєструвала свій ФОП у Києві в той же день, коли з’явилося оголошення про пошук виконавця на Prozorro – 11 серпня. Тобто влада Хмельницька вирішила довірити велику суму підряднику, який вперше брав участь у тендерах. Згідно з даними системи YouControl, підприємниця займається неспеціалізованою оптовою та роздрібною торгівлею.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що старий тендер Енергоатому виплив назовні та розповідав, як компанія витратила 7 млн гривень. Також ми повідомляли, що Енергоатом витратив мільйони гривень на окуповану ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.