Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців здивували новим тендером на 1,5 млн гривень – за що вкотре переплатили

Пристрої, зазначені в тендері, майже вдвічі дешевші, що говорить про величезну переплату, здійснену мерією Кременчука

Фото: kremen.gov.ua, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Мерія Кременчука закупила ноутбуки за вдвічі більшою вартістю

Фото: kremen.gov.ua, УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває тенденція з тендерами, оголошеними по завищених цінах. Цього разу тренд підхопив Виконавчий комітет Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області. Він вирішив закупити ноутбуки за ціною, що вдвічі перевищує ринкову.

Про це свідчать дані, опубліковані на zakupki.prom.ua

Якщо тендер проходить через майданчик електронної системи публічних закупівель України Prozorro чи його учасників, це неможливо приховати від громадськості. Черговий сумнівний договір украла мерія Кременчука з виконавцем ТОВ "АКТИВБУД-М".

Відповідно до деталей тендеру, державний орган вирішив закупити 15 ноутбуків, на що виділив майже 1,5 млн гривень. Тобто кожен пристрій оцінили в 100 тисяч гривень. Мова про модель Dream Machines RG3060-15.

Але мінімальна вартість обладнання в інтернет-магазинах України становить 44,5 тисяч гривень, а в середньому ноутбук коштує близько 55 тисяч гривень. Виходить, що міська влада переплатила за продукцію майже 700 тисяч гривень.

Ноутбук Dream Machines, який хоче придбати мерія Кременчука
Ноутбук Dream Machines, який хоче придбати мерія Кременчука
Фото: Скриншот: Pro Гроші

Що не так з тендерами Енергоатому

Раніше ми повідомляли, що у великий скандал із закупівлями потрапила державна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", яка чимало тендерів з початку року провела для тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції. Народний депутат Ярослав Железняк звернув увагу на чималу суму витрат – 566 млн гривень. І багато закупівель перевищували необхідний бюджет. Наприклад:

  • 3 млн гривень – на 3 021 пару черевиків;
  • 12,5 млн гривень – на проведення державної експертизи документації;
  • 28 млн гривень – на послуги з охорони від пожеж території, будівель та споруд ЗАЕС;
  • 210 млн гривень – на організацію персоналу станції.

Питання викликають деякі тендери, що не відбулися, але мали всі шанси стати успішними. Енергоатом планував придбати картоплю за 32 грн/кг і борошно по 28 грн/кг, що відчутно відрізняється від вартості в магазинах і на ринках. Ще за 281,3 млн гривень хотів купити 10 електричних автобусів.

Компанія опублікувала відповідь стосовно цих тендерів. Зокрема щодо взуття зазначила: ціну визначила особлива специфікація товару, тож його не можна порівнювати зі звичайними черевиками. Енергоатом уточнив, що попри окупацію ЗАЕС залишається українським об’єктом інфраструктури, тому на його утримання доводиться виділять чималі кошти.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Держтелеканал здивував тендером на захмарну суму. Також ми повідомляли, що влада Києва здивувала новим тендером на 6 млн гривень і розповідали, що збираються купити цього разу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.