Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На Кіпрі затримали ексзаступника банку Фінанси та Кредит: у чому його підозрюють

Працівники Бюро готують необхідний пакет документів для екстрадиції затриманого з Республіки Кіпр в Україну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Суд ухвалив рішення щодо утримання підозрюваного під вартою

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Кіпрі затримали ексзаступника голови правління банку Фінанси та Кредит. Він є спільником власника банківської установи Костянтина Жеваго й підозрюється у відмиванні понад 100 мільйонів доларів США.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань, яке подало запит на його арешт.

Відомо, що наразі працівники Бюро готують необхідний пакет документів для екстрадиції затриманого з Республіки Кіпр в Україну.

Як зазначають ДБР, на основі зібраної ДБР доказової бази суд ухвалив рішення щодо утримання підозрюваного під вартою.

Що відомо про справу

17 вересня 2015 року Нацбанк визнав банк Фінанси та Кредит неплатоспроможним. Банк, що ліквідується, закінчив 2015 рік зі збитком 21,05 млрд гривень.

У межах розслідування було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень самому Жеваго, а також низці топменеджерів банку.

Раніше також повідомлялося, що у справі банку Фінанси та Кредит проходили:

  • колишній глава правління банку Фінанси та Кредит Володимир Хливнюк;
  • заступник голови правління банку Ігор Копертєхін.

Майже весь топменеджмент банку, причетний до злочину, залишив країну. Ексголова банку Фінанси та Кредит Володимир Хливнюк виїхав з України у квітні 2015 року. Поїхав за кордон і колишній заступник голови правління Олег Шапкін.

Останнього було оголошено у міжнародний розшук. Відповідне повідомлення було розміщене на сайті Інтерполу. Їх підозрюють в тому, що вони організували механізм розтрати 113 млн доларів фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

Накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень, корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Арешт майна Оксани Марченко

Як ми розповідали раніше, суд наклав арешт на земельні ділянки дружини лідера забороненої проросійської партії ОПЗЖ Віктора Медведчука, куми президента РФ Володимира Путіна Оксани Марченко. Їхня вартість становить понад 303 мільйони гривень. Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Відомо, що за клопотанням Бориспільської окружної прокуратури, судом було накладено арешт на:

  • земельні ділянки лісогосподарського призначення площею 9,5 га;
  • цілісний майновий комплекс – базу мисливства та спортивно-любительської ловлі площею 3021 кв. м.

"Мова йде про земельні ділянки з майновим комплексом, що знаходяться у власності та користуванні товариств, фактичними кінцевими бенефіціарними власниками яких є дружина екснародного депутата – лідера забороненої в Україні партії ОПЗЖ, а також ексміністр доходів і зборів часів президента-втікача. Колишній міністр переоформив компанію-власника майна на третіх осіб", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зараз триває процедура прийняття арештованого майна Марченко в управління АРМА. Досудове розслідування за фактом зловживання службовим становищем (ч. 1 ст. 364 КК України) здійснюється слідчими Бориспільського райуправління ГУНП в Київській області.

Раніше ми писали про те, що дружину Віктора Медведчука позбавили земель на березі річки Дніпро. Також сайт Pro Гроші писав, що СБУ наклала арешт на майно Дмитра Табачника, який ховається в Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.