Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На Київщині штрафуватимуть за весняні квіти: скільки доведеться заплатити

Розповідаємо, чому не можна купувати первоцвіти та що робити, якщо побачили людей, які торгують весняними квітами

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як каратимуть за продаж первоцвітів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На Київщині з'явились нові штрафи – такий вид покарання запроваджують щодо продавців та покупців весняних квітів, які перебувають під загрозою зникнення.

Про це йдеться в повідомленні Державної екологічної інспекції Столичного округу.

Першоцвіти – унікальні рослини, які дуже легко витримують морози. Вони запускають пробудження природи й годують нектаром перших комах. Збір квітів пролісків або сон-трави перериває природний колообіг, адже рослини не встигають дати насіння. Більшість із них занесено до Червоної книги України.

Чому та за що штрафуватимуть

До таких вимушених дій мала вдатися місцева влада, аби припинити знищення унікальних рослин. Штрафуватимуть як за продаж, так і за придбання первоцвітів.

За які рослини доведеться сплатити штраф

  • всі види сон-трави;
  • пролісок звичайний;
  • крокус;
  • тюльпан дібровний;
  • пролісок сибірський;
  • горицвіт весняний;
  • первоцвіт дрібний;
  • шафран сітчастий тощо.

Які розміри штрафів

  • від 510 до 1 700 грн – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об'єктів рослинного світу;
  • від 1 700 до 3 655 грн – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесені до Червоної книги (з конфіскацією рослин);
  • від 340 до 510 грн – за погіршення довкілля червонокнижних рослин, незаконне або із порушенням вилучення їх із природного середовища, а також порушення умов вирощування у спеціально створених штучних умовах;
  • від 510 до 850 грн – за вищезазначені дії для посадових осіб.

Чому не варто купувати первоцвіти

Торгівля первоцвітами, попереджають екологи, це, перш за все, торгівля, яка заохочується виключно попитом. Тому важливим кроком у збереженні рідкісних видів рослин є відмова від їх купівлі. Громадян закликають, у разі виявлення нищення природної популяції первоцвітів, зривання їх на букети або продаж, повідомляти правоохоронців на лінію 102.

"Купуючи квіти в метро або на зупинках громадського транспорту, кожен ризикує стати співучасником знищення природи, адже одна вирвана квітка виду "підсніжник" – це вкрадене життя в 45 паростків", — зазначають екологи.

Які штрафи за вигул собак без повідця та намордника

Раніше ми повідомляли про те, що вигул собак в Україні дозволяється тільки за наявності повідця, а якщо тварина небезпечної породи – то ще й в наморднику. Перелік небезпечних порід собак затверджений відповідною постановою Кабміну.

За вигул таких собак без намордників передбачені штрафи. Вони коливаються від 170 до 340 гривень, якщо порушення здійснене вперше. Якщо ж людину повторно оштрафують, то сума може становити до 510 гривень. Водночас для посадовців штрафи дещо більші. Від 340 до 850 гривень за первинне правопорушення, та від 510 до 1 020 гривень – за повторне.

Якщо ж собака заподіє шкоди майну чи здоров’ю людини, власнику тварини загрожує штраф від 3 400 до 5 100 гривень із конфіскацією тварини.

Раніше ми писали, що з 2023 року українців почнуть штрафувати за мобінг – цькування та приниження працівників на роботі. Також сайт Pro Гроші розповідав, що водіям в Україні можуть спростити оплату штрафів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.