Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найдорожчий подарунок: що сталося з квітковим бізнесом в Україні

Як і на більшість товарів та послуг ціни на квіти зросли, також під час повномасштабної війни частково змінилась структура ринку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Попри війну попит на квіти не падає

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні прискорення інфляції позначилося на більшості товарів. Щоразу українцям доводиться витрачати більше, та попри все люди не перестають купувати квіти і подарунки. Саме про це нам розповіли в кількох магазинах квітів.

Редакція Pro Гроші розібралася, що зараз відбувається з цінами на такий товар в магазинчиках та онлайн, і яка нині загалом ситуація на цьому ринку.

Вартість змінюється щодня

Квіти в Україну частково завозили з-за кордону, а частину вирощували місцеві фермери. Повномасштабна війна вплинула на ситуацію, і хоча ринок зараз стабілізувався, зміни українці відчувають по обсягу витрат.

Загалом вартість букетів залежить від композицій і рослин, які в них використані. Але якщо дивитись на ціни поштучно, то онлайн на кількох майданчиках для продажу квітів ми знайшли такі ціни:

  • гвоздика – по 50-60 грн за шт.;
  • троянда – на одному з сайтів від 100 до 250 грн за гілку, також можна знайти за ціною від 35 грн до 80 грн за шт.;
  • хризантема – великі коштують від 60 до 175 грн за шт.

При цьому багатьох квітів онлайн зараз немає в наявності, частково через те, що вони сезонні.

Ми переглянули ціни у невеличкому магазині квітів. Там, можливо, менший асортимент, ніж на сайтах в інтернеті, але значно менша і вартість:

  • гвоздика – по 30 грн за шт.;
  • троянди є за 40, 60, 70 та 80 грн від українського виробника, а от 1 метрова голландська троянда обійдеться у 125 грн;
  • хризантема – великі і малі коштують по 75 за штуку чи за гілку.

При цьому одна з продавчинь зазначила, що ціни зростають постійно, і якщо логістика вже більш-менш налагодилась, то закордонних квіток самі магазини замовляють менше, бо вони надто дорогі для покупців.

Що відбулося з квітковим бізнесом за пів року

Сім місяців повномасштабної війни змусили продавців пройти те, що і більшість бізнесів, – спочатку повний спад продажів, а потім поступове відновлення. Ми поспілкувалися з власницею невеликого магазину квітів Світланою, яка розповіла, що купувати квіти українці почали вже з квітня. Попит загалом зменшився, але глобально продажі не надто впали.

У цьому році попит перед святами, наприклад, перед першим вересня, був такий самий, як завжди. Можливо, трішечки менший, але люди все одно вітають інших і купують квіти, – зауважила підприємиця.

Фото: Pexels

Водночас через перебої з логістикою може бути менший вибір для покупців у магазинах. На прикладі гербер жінка пояснила, що це квітка, яку вирощують тільки за кордоном. Раніше їх доставляли літаками, а зараз постачання дуже ускладнилося. До того ж, є квіти, які не можуть переносити тривале транспортування.

Квіти купуємо зараз і в українських, і в закордонних фермерів. Але перебої з поставками з-за кордону як були, так бувають і тепер. Загалом став меншим асортимент товару і якості, ніж було раніше, – розповіла Світлана.

Змінилися і ціни. Світлана зазначила, що поки вони зросли, але не надто сильно. Загалом на рослини, що завозять з-за кордону, впливає курс долара. Вартість української продукції залежить від загальної економічної ситуації та витрат самих фермерів. Світлана каже, що навряд чи за осінь ціна сильно зросте, а от на зиму квіти можуть і подорожчати.

Якщо імпортна квітка, то ціна залежить від долара. А українська, я думаю, не буде підніматись, поки теплиці не опалюються. Але буде зима, буде газ, то ціна на гривень 5-10 підніметься, – пояснила підприємиця.

Фото: Pexels

Загалом на зиму аналітики прогнозують подальше зростання цін. Інфляцію до кінця року очікують на рівні 30%, той самий показник має бути і наступного року. Хоча чіткі прогнози робити нині важко, і все залежить від бойових дій в Україні, успіхів нашої армії та міжнародної фінансової допомоги.

Читайте прогноз експертів про те, до яких витрат готуватися українцям, і що буде з нашими грошима. А детально про економічні прогнози – у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.