Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мозок буде в шоці: яку математичну задачу для 5 класу не осилять всі дорослі

Математичні задачі корисно виконувати навіть у дорослому віці, адже вони чудово розминають логіку та обчислювальні здібності

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Задача з математики для 5 класу, яку виконають не всі

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі завдання з математики бувають настільки закручені, що навіть дорослим потрібно чимало часу, аби їх розв’язати. Але не завадить інколи вдаватися до обчислень і логічного мислення, щоб тренувати мозок. Задача, запропонована нижче, входить до шкільної програми з математики для 5 класу. Але треба подумати, щоб отримати правильну відповідь.

Сайт Pro Гроші пропонує читачам знайти шлях до розв’язку і впевнитись, що математика до снаги кожному.

Умова математичної задачі

Досить непростими є завдання, де відома загальна сума чи кількість чогось, а потрібно віднайти окремі значення. Ще важче буває, коли невідомі частки змінені додаванням, відніманням, діленням або множенням. У таких випадках варто не лише зрозуміти ефективний алгоритм дій, але й увімкнути логіку.

Без правильно сформованих умов неможливо дійти до вірної відповіді. Такою є задача про токаря та учня, які змогли виготовити відому кількість деталей. Розв’язок ускладнений тим, що невідомі доданки зменшені та збільшені в певну кількість разів.

Умова математичної задачі
Умова математичної задачі
Фото: Pro Гроші

Щоб отримати правильну відповідь, потрібно ввести у задачу х (ікс). Цим невідомим буде кількість деталей, яку виточив учень. Судячи з умови, значення помножили на 4, отже треба додати у рівняння 4х. Якщо х відняти від загальної кількості деталей, буде число, зроблене токарем під час зміни. Його означимо як 130 – х.

Далі слід 130 – х поділити на 3, як сказано у завданні. Те, що вийде, буде дорівнювати 4х. Розібравшись з усіма частинами рівняння, спробуємо звести все докупи і розв’язати.

Правильний розв'язок задачі з математики
Правильний розв'язок задачі з математики
Фото: Pro Гроші

Виходить, що учень зміг виточити всього 10 деталей, а токар – аж 120. Сам розв’язок цієї задачі для 5 класу не складний, якщо пам’ятати правило перестановки і зміни математичних операцій. Єдине, що дійсно непросто, – це зрозуміти умови ситуації та сформувати з них рівняння.

Ще один цікавий математичний приклад

Раніше ми вже пропонували читачам спробувати сили у математиці. Головоломкою для мозку був приклад 32-33÷3+2-24÷4=? Насправді, він теж не несе складності, якщо знати порядок всіх операцій за міжнародним правилом PEMDAS (Parentheses, Exponents, Multiplication and Division, Addition and Subtraction).

Спочатку треба розрахувати поділки: 33 ÷ 3 дорівнює 11, а 24 ÷ 4 дорівнює 6. Потім слід відняти і додати числа в послідовності, дотримуючись порядку в умові: 32-11+2-6. Як результат, відповідь на заплутаний приклад – 17.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка головоломка змушує замислитися навіть найвпевненіших. Також ми повідомляли, як і чому дорожчав проїзд у Києві за останні 10 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.