Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні подорожчає все, окрім одного продукту – експерт

За останній рік серед усіх продуктів найбільше подорожчали овочі

Колаж: Pro Гроші

Ціни піднімуться на 40%

Колаж: Pro Гроші

Українці вже звикли до подорожчання продуктів, адже за останній рік ціни злетіли до небес. Однак експерти стверджують, що ціни можуть піднятися ще більше. Але є один продукт, який може залишитися в тій самій ціновій категорії, що і зараз.

Який продукт не буде дорожчати, розповідається в сюжеті "Сніданку з 1+1".

Не піднімуться в ціні яйця, адже на сьогодні через ускладнений експорт помітно їхнє перевиробництво на ринку, а це означає, що ціна триматиметься на теперішньому рівні.

Що найбільше подорожчало за останній рік

За останній рік серед усіх продуктів найбільше подорожчали овочіна 115%. На другому місці – крупи, вони додали в ціні на 80%. Олія подорожчала на 47%, хлібопродукти – на 37%. М’ясо теж зросло в ціні – на 20%, вершкове масло – на 25%.

Продуктовий кошик сьогодні знаходиться у топі зростання серед усіх товарів і послуг, каже економіст Олег Пендзин каже. Вже до кінця року продукти можуть знову подорожчати до 40%.

Що дорожчатиме найбільше:

  • овочі;
  • м’ясо – мінімум на 10%;
  • крупи.

Що сталося з вартістю борщу

Раніше ми розповідали, що одна каструля національної страви об'ємом на 3,5-4 л восени обійдеться в середньому у 144 грн. Продукти з борщового набору подорожчали так:

  • цибуля – на 114%;
  • картопля – на 40%;
  • морква – на 48%;
  • м'ясо свинини – на 30%;
  • томатна паста – на 54%;
  • сметана – на 32%.

До жовтня не варто перейматися тим, що подорожчають продукти. Адже до цього часу картопля, огірки, томати та інші овочі не підніматимуться в ціні. На них ще діятиме сезонний фактор, стверджує заступник голови ГС "Всеукраїнська аграрна рада" (ВАР) Денис Марчук.

"Враховуючи те, що певна кількість українців виїхали за кордон, це також сприяло зниженню цін на сезонні овочі. Але восени зростуть витрати на зберігання овочів, тому слід очікувати після жовтня збільшення ціни на 10-15% на всі групи", – стверджує Денис Марчук.

Деякі виробники заявляють, що овочі подорожчають ще на 10-15%. Читайте, коли варто чекати здорожчання продуктів. Ми писали і про те, що буде із зарплатами українців до кінця року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.