Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Може дійти до виклику швидкої. Які продукти найнебезпечніші під час відключень світла

Разом з лікаркою розповідаємо усі нюанси зберігання продуктів в умовах постійних відключень світла

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Продукти можуть бути небезпечними під час відключень світла

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Постійні відключення світла не лише заважають жити та працювати, а й несуть цілком реальну небезпеку для здоров’я. Немає електрики — не працює і холодильник, а значить, продукти можуть зіпсуватися і це буде помітно не одразу.

Про те, які продукти найнебезпечніші, чим можна отруїтися найсильніше і як правильно слідкувати за свіжістю їжі, сайт Pro Гроші поспілкувався з сімейною лікаркою, педіатром медичного центру "Добробут" Анною Сєровою.

Лікарка одразу зазначає, що ризик отруїтися є під час довготривалих екстрених відключень світла, і "ефект" від кожного продукту може бути різним.

Які продукти псуються найшвидше?

За словами Сєрової, це деякі м’ясні готові продукти, як от балики, нарізка, яку ви дістали з вакуумної упаковки.

Маркерами того, що ці продукти зіпсувалися, є кислий запах, липкість та характерний блиск.

У такій ситуації, як зараз, якщо вам здається, що щось не так пахне — не куштуйте це на смак, бо як правило, вам не здається. Запах і вигляд — це перші маркери. Якщо ви бачите, що риба стала рихлою — краще її викинути.
Анна Сєрова

Анна Сєрова

Сімейна лікарка, педіатр медичного центру "Добробут"

Дуже небезпечними є розбиті яйця. Якщо таке яйце перебуває довго у вимкненому холодильнику, наприклад, добу, наслідки можуть бути важкими. Експертка радить взагалі викидати розбиті яйця і не використовувати їх.

Наступає період новорічних свят, який завжди супроводжується великою кількістю майонезних салатів, як от олів’є та оселедець під шубою. Доїдають їх потім ще тиждень, а робити цього категорично не можна, тим паче під час періодичних вимкнень холодильника.

Такі салати швидко псуються, особливо якщо ще хтось взяв ложку, скуштував на сіль і потім поклав її назад, то це чудове середовище для росту бактерій. Цього ви на смак не відчуєте, а от отруїтись можна, – попереджає лікарка.

Маркери несвіжості салатів це кислий запах і блиск. Якщо бачите і відчуваєте щось із цього — викидайте.

Дуже легко можна отруїтись соусами та відкритою консервацією, домашній майонез на основі яєчних жовтків взагалі не можна зберігати у холодильнику. Термін придатності будь-якого соусу із сирим яйцем — 1 день.

Креми, особливо зі сметани чи з іншими молочними продуктами, краще робити у невеликих кількостях, бо вони швидко псуються.

Відключення світла і свіжість

Якщо йдеться про планові відключення на 4 години, то продукти не встигнуть зіпсуватися, заспокоює лікар.

Але, якщо ви переживаєте за якісь продукти, Сєрова радить придбати холодагенти та обкласти ними продукти або виставити їжу на балкон, якщо там температура нижче чотирьох градусів тепла.

Якщо відключення екстрене і світла довго може не бути — краще одразу виставте продукти на балкон.

Сире м’ясо та риба

Хоча найшвидше псуються соуси та креми, всі переживають саме за ці продукти. Анна Сєрова зазначає, що краще покласти таку продукцію у морозилку, особливо, якщо вона щільно заповнена.

У такому випадку у вас є 48 годин, протягом яких з м’ясом і рибою у вимкненій морозилці нічого не станеться. Але якщо вона вже розморозилась — треба буде щось готувати, бо переморожувати м’ясо і рибу не можна.

Якщо йдеться про холодильник, то потягом чотиригодинного відключення з м’ясом також нічого не станеться, поганою вважається ситуація, коли світла немає понад 12 годин.

Чим найгірше отруїтися?

Найважчі наслідки дають креми на основі молочних продуктів, домашній майонез та інші соуси, розбиті яйця і домашня відкрита консервація, особливо м’ясна. Консерви, які ви придбали на ринку у невідомої бабусі, можуть мати спори ботулізму, а це дуже важка хвороба, яка може закінчитися летально.

Багато хто думає, що якщо м’ясо лише почало псуватися, його можна піддати термічній обробці й приготована страва буде нормальною.

Педіатр наголошує — це не дає гарантію того, що ви не отруїтесь. Обидва варіанти — з’їсти зіпсовану страву та приготувати із зіпсованого продукту — погані.

Отруїтися можна, тому що ви можете взяти шматочок, у якому найбільша концентрація токсинів і бактерій. Не всі вони вбиваються в духовці. Якщо ви не вмієте орієнтуватися на запах, орієнтуйтеся на зовнішній вигляд. М’ясо, яке вже не можна використовувати, блищить, стає сірого кольору, на ньому з’являється слиз, втрачається структура. З рибою так само, вона ще стає рихлою, — розповідає лікарка.

Також зверніть увагу на упаковку, якщо вона є, там завжди написано рекомендований температурний режим і термін зберігання після відкриття.

Поради на час відключень

Окрім вищезазначених нюансів, Анна Сєрова радить взагалі не готувати наперед, а робити страви, які можна з’їсти одразу чи за два дні.

Закупатися на Новий рік теж ще рано, якщо не йдеться про якісь консервовані продукти, як от оливки у банці, шпроти.

Також краще зберігати продукти не нарізаними, а цілими. Тобто купувати не порізане на стейки чи гуляш м’ясо, а взяти шматок і нарізати самостійно, коли прийде час готувати.

Обережно треба ставитись до недоїдків, краще їх не залишати взагалі, бо термін придатності таких продуктів автоматично скорочується в рази.

Головне, пам’ятайте, краще викинути те, у чому є бодай якісь сумніви, ніж потім викликати швидку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка ще небезпека з’явилась в оселях українців під час відключень світла і розповідав, як буде функціонувати Київ у випадку повного блекауту на декілька днів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.