Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Молочні продукти можуть стрімко подорожчати: коли чекати стрибка цін

Експерти прогнозують, що у жовтні вартість молока та молочних продуктів знову виросте. Тенденція спостерігається вже зараз

Колаж: Pro Гроші

Молочні продукти не витримають зовнішніх факторів та почнуть дорожчати вже наступного місяця

Колаж: Pro Гроші

Асоціація виробників молока здійснила аналітику щодо зміни середньої закупівельної вартості молока різного ґатунку. Виявилося, що тільки за останні два тижні продукція екстра та вищого ґатунку піднялася в ціні, що одразу впливає на цінники в магазинах.

Подробиці розповіли в пресслужбі АВМ.

На поступове подорожчення впливають різні фактори, зокрема сезонне скорочення виробництва молока, зменшення імпорту молочної продукції, підвищення вартості газу, а також послаблення національної валюти.

На початку вересня покупці спостерігали деяку стабілізацію цін. Це пов'язано з початком навчального року, активним поверненням вимушених переселенців та біженців з-за кордону. На жаль, у жовтні зі стабільністю доведеться попрощатися.

Як стверджують експерти аналітичної платформи "Інфагро", виробники з наступного місяця почнуть піднімати ціни, аргументуючи рішення високою собівартістю, а також здорожчанням сировини й енергоресурсів.

Цінники не обрадують покупців через скорочення вітчизняного виробництва молока. За останні 8 місяців воно скоротилося більш як на 15%. Близько третини промислової продукції, а також третина живого стада корів знаходяться в регіонах, де велися або ведуться активні бойові дії.

На жаль, поступове відновлення поставок у Європу поки що не впливає суттєво на підтримку ринку. Собівартість виробництва молочних продуктів більшою мірою залежить від різкого зростання цін на газ.

Зміни у вимогах до безпечності та якості молока

На фоні не зовсім радісних прогнозів Міністерство аграрної політики 16 березня зареєструвало наказ, який вносить зміни до вимог якості молока і молочних продуктів. Документ дозволить своєчасно та неупереджено проводити й оприлюднювати результати лабораторних досліджень.

Серед іншого, буде встановлена мінімальна періодичність здійснення випробувань. Наказ детально описує критерії придатності молочних товарів, які людина може споживати з максимальною безпекою для життя та здоров'я. Також прописані вимоги, що робити з молоком, яке не відповідає цим критеріям.

Оператори ринку зобов'язується неупереджено виконувати затверджені норми та контролювати якість свого харчового товару згідно законодавства. Зміни наберуть чинності після офіційного опублікування яке попередньо відбудеться 30 вересня.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що суди для українців можуть різко подорожчати, так само зростає у ціні пальне, хоча вартість нафти падає.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.