Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нафта продовжує падати в ціні, а пальне дорожчає – чому так відбувається

Незважаючи на поступове падіння ціни на нафту, вартість автомобільного палива в Україні не знижується

Колаж: Pro Гроші

Вартість палива в різних областях України неоднорідна. Найдешевше – у західних регіонах

Колаж: Pro Гроші

Нафтові котирування на світовій біржі не є стабільними. Проте останнім часом спостерігається зниження вартості ресурсу. Здавалося, це повинно призвести до падіння ціни на пальне в Україні. На жаль, нічого подібного не спостерігається.

Що стало причиною невідповідності ціни українського палива до світових тенденцій, читайте у матеріалі Pro Гроші.

Які ціни на бензин і дизельне паливо в Україні

За даними Мінфіну, станом на 20 березня 2022 року бензин в середньому на АЗС користувачі можуть придбати за 49,50 грн за літр. А-95 доступний у всіх областях України, які підконтрольні центральній владі, окрім Херсонської та Луганської.

Найбільш дешевше ціна бензину встановилася у західних регіонах: Чернівецькі, Львівські, Івано-Франківські, Тернопільські та Хмельницькі АЗС продають А-95 за 45,20 грн.

А-92 в середньому коштує 47,90 грн. Найдешевша вартість зафіксована у Запорізькій області – 45 грн за літр.

Дизельне паливо доступно для купівлі майже у всіх мережах АЗС, знову ж таки, окрім Луганської та Херсонської областей. Найдешевша зафіксована вартість дизпалива – 49,60 грн/л. За 57 грн його можна купити у Донецькій області.

Середні ціни на пальне в Україні станом на 20 вересня наступні:

  • А-95 преміум – 50,26 грн/л
  • А-95 – 49,50 грн/л
  • А-92 – 47,90 грн/л
  • дизель – 53,24 грн/л

Чому понижена вартості нафти не впливає на ціну пального

Не варто очікувати, що найближчим часом паливо подешевшає, оскільки існує загальна тенденція різкого зростання цін через можливе нафтове ембарго проти Російської Федерації, яке планується запровадити 5 грудня.

Українські трейдери не поспішають покращити становище для автомобілістів, адже у них відсутній інтерес встановлювати дешеву вартість. Альтернативи українці не мають, тож пальне вони купуватимуть у будь-якому випадку, незважаючи на високу вартість.

Експерти прогнозують, що восени поточного року будуть дорожчати всі товари на українському ринку. Тенденція першочергово торкнеться продуктів харчування і палива, але різкого стрибку не варто боятися. Оскільки Верховна Рада України не прийняла законопроект повернути акцизний податок, ціни триматимуться у зазначеному діапазоні.

Не варто забувати той факт, що Україна не має можливості виробляти власні нафтопродукти, тож все пальне закуповується у закордонних постачальників. Довгострокових контрактів з виробниками наразі немає, і якщо обсяги пропозиції зменшуватимуться, ціни підскочать.

Раніше ми прогнозували, на скільки РФ вистачить нафти та газу. Також повідомлялося, що нафта дешевшає вже три тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.