Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Суди для українців можуть різко подорожчати: кого стосуватимуться зміни

В Україні хочуть різко збільшити ставки судового збору, в Раді зареєстрували відповідний законопроєкт

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

Як може змінитись судовий збір

Фото: УНІАН; Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, що передбачає різке підвищення існуючих ставок судового збору, які сплачуються під час подання до суду позовних заяв, та запровадження нових.

Відповідний законопроєкт № 8047 оприлюднено на сайті парламенту та направлено на розгляд комітету.

Крім цього, депутати пропонують скасувати пільги для деяких категорій громадян під час сплати та стягнення судового збору.

"Ураховуючи критичний стан недофінансування судової системи, особливої уваги набуває такий складник забезпечення здійснення судочинства та функціонування органів та установ в системі правосуддя, як наявність спеціальних джерел для фінансування потреб судів. На сьогодні основними джерелами наповнення спеціального фонду державного бюджету, кошти якого спрямовуються на забезпечення органів та установ у системі правосуддя в Україні, є сплата та стягнення судового збору, звернення застави в дохід держави", – йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

Отже, ставки пропонують змінити таким чином:

  • за позовною заявою від юридичної особи – підвищити граничну межу ставки судового збору з 350 прожиткових мінімумів* до 420 (1 092 000 грн);
  • за аналогічною заявою ФОПа підвищити граничну межу ставки судового збору з 5 прожиткових мінімумів до 40 (104 000 грн);
  • за заявою фізичної особи – підвищити граничну межу ставки судового збору з 5 прожиткових мінімумів до 20 (52 000 грн);

*З 1 липня 2022 року до 1 грудня 2022 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2600 грн.

Таким чином, ФОПи будуть змушені платити судовий збір в розмірі майже 100 тисяч гривень, а звичайні громадяни – понад 50 тисяч.

Нагадаємо, згідно з проєктом Держбюджету на 2023 рік, видатки на судову систему урізають майже на 3 млрд грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.