Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: кому з військових збережуть зарплату після призову до війська

Розповідаємо, чи платять військовослужбовцям ЗСУ колишні роботодавці після мобілізації з місця роботи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro ГРроші

Чи зберігається зарплата за українцями, яких мобілізували з місця роботи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro ГРроші

В Україні триває повномасштабна війна з Росією, тому загальна мобілізація до лав ЗСУ продовжується. До армії можуть мобілізувати з місця роботи, тож багатьох українців хвилює питання: чи продовжить роботодавець нараховувати зарплату мобілізованим працівникам.

Як пояснила юрист Анастасія Сілецька, за українцями, яких мобілізували в армію з місця роботи, зберігається лише місце роботи та їх посада. Тобто, роботодавець не зобов'язаний нараховувати їм зарплату.

Усе через те, що з 19 липня 2022 року набрав чинності ЗУ "Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин від 01.07.2022 р. № 2352".

Зміни відбулися у:

  • кодексі законів про працю;
  • ЗУ Про оплату праці;
  • ЗУ Про відпустки;
  • ЗУ Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану.

"Змін насправді дуже багато, однак одна з найактуальніших змін – на що можуть розраховувати мобілізовані працівники на сьогодні", – зазначила експертка.

Кого торкнулися зміни

Працівників, призваних на:

  • строкову військову службу,
  • військову службу за призовом осіб офіцерського складу;
  • військову службу за призовом під час мобілізації;
  • особливий період;
  • військову службу за призовом осіб серед резервістів в особливий період або прийнятих на військову; службу за контрактом у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової; служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

"Виняток стосується добровольців з територіальної оборони. Для них дані правила поки не діють", – додала Сілецька.

Отже, за цими працівниками після мобілізації зберігається лише місце роботи та посада. Зарплату роботодавець може їм не нараховувати.

"Але це є лише правом, а не обов’язком, тому роботодавець може продовжувати виплачувати зарплату за власним бажанням", – додала Анастасія Сілецька.

Втім, не всі роботодавці зможуть фінансово підтримати свого працівника на фронті. Адже право виплачувати зарплату мобілізованим є лише у приватних фірм, натомість бюджетним компаніям це заборонено.

Що таке загальна мобілізація

Це оперативний механізм поповнення лав Збройних сил, який проводиться одночасно на всій території України. Згідно із законом, мобілізація стосується всіх органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних сил України, інших військових формувань, органів і сил Цивільної оборони України, галузей національної економіки, державних та приватних підприємств, установ і організацій.

Раніше ми розповідали, як у 2023 році зміняться виплати військовим.Також ми пояснювали, коли заброньованого працівника можуть призвати на службу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.