Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: де вручати повістки незаконно

Під час воєнного стану українцям вручають повістки на вулицях, залишають у під'їздах та у дверях квартир

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Де в Україні вручати повістку незаконно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває воєнний стан під час якого чоловікам віком від 18 до 60 років можуть вручити повістку навіть на вулиці. Однак, чи є в Україні місце, де вручати повістки незаконно?

Про це у коментарі сайту Pro Гроші розповів голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

Де незаконно вручати повістки

За словами експерта, в Україні немає такого місця, повістку можуть вручити будь-де, головне, щоб співробітники, які видають такий документ, дотримувалися певних правил, а місцеперебування людини зовсім неважливе. Повістка вважається законною, якщо:

  • її вручали співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • вона оформлена з дотриманням усіх вимог (вірно вказані дані, наявна печать).

У випадку, якщо людині вручили повістку без дотримання певних вимог, то вона має повне право від неї відмовитися, для цього складається відповідний акт при свідках. При відмові від повістки за таких умов, людина не понесе ніякої відповідальності — ні кримінальної, ні адміністративної.

Однак, якщо людина відмовилася від повістки без належних причин, то у такому разі вона може понести адміністративну відповідальність та заплатити штраф.

Якщо це відбувається, як зараз, розклеюються ці повістки на заборах, під'їздах тощо, то якщо ви не підете у військкомат, нічого страшного не станеться. Однак, якщо ви свідомий громадянин, то ви точно виконаєте свій обовʼязок, – каже експерт.

Який штраф загрожує за відмову від повістки

У разі, якщо людина відмовляється від повістки для проходження медичної комісії чи уточнення даних без належних на те причин, то вона може заплатити штраф у розмірі 3 500 гривень.

Однак, якщо людину викликають до військкомату для зарахування у військову частину, а вона не з'являється, то у такому випадку їй може загрожувати кримінальна відповідальність, а саме позбавлення волі строком до 5 років.

Чи можуть мобілізувати обмежено придатних осіб

Під час воєнного стану обмежено придатних осіб можуть мобілізувати, але з певними обмеженнями у несенні військової служби. Це означає, що їх не мають права відправляти в зону бойових дій, однак можуть залучити до служби:

  • у частинах (підрозділах) забезпечення;
  • у військових комісаріатах;
  • в установах, організаціях, навчальних закладах.

Всі конкретні обмеження щодо несення військової служби мають бути вказані у висновку ВЛК (військово-лікарської комісії).

Раніше ми розповідали, чи може ЖЕК роздавати повістки. Також ми писали, що заборонено українцям, які не стали на військовий облік. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.