Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військовий облік: коли чоловікам за кордоном почнуть надходити повістки

Розповідаємо, коли має бути розроблена процедура взяття на облік тих, хто виїхав з країни

Фото: єЧерга, Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці грудня 2022 року правила військового обліку змінились

Фото: єЧерга, Міністерство оборони України. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці 2022 року Кабмін прийняв Постанову про новий порядок ведення військового обліку. Згідно з ним, усі військовозобов'язані чоловіки, які перебувають за кордоном, мають повернутися в Україну, якщо вони не мають відстрочки.

Коли почне діяти процедура взяття на військовий облік тих, хто виїхав за кордон, та як вона працюватиме, розповів юрист-волонтер Гарячої лінії Асоціації правників України з питань, пов'язаних з військовою агресією, її наслідками та воєнним станом, помічник адвоката АО "ЮК "АРЕС" Євгеній Промський для ZN.ua.

Так, постановою Кабміну №1487 затверджено порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Згідно з цим документом, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади протягом 6 місяців повинні здійснити перегляд і приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність з постановою.

"Процедура взяття на військовий облік тих, хто виїхав за кордон, має бути розроблена протягом 6 місяців, починаючи з 05.01.2023", – зазначив юрист.

Як змінилися правила ведення військового обліку жінок у 2023 році

Раніше сайт Pro Гроші розповідав про те, що змінилося для жінок разом з новим порядком військового обліку.

Ще наприкінці 2021 року Міністерство оборони України видало наказ, який затверджував перелік галузей і професій, які передбачають постановку на військовий облік для жінок. Згідно зі списком, постановці на облік підлягала значна частина жінок, які працюють. Виконати розпорядження їм було потрібно до 1 жовтня 2022 року. Однак через численні неясності в умовах воєнного стану реалізацію ініціативи відстрочили.

З січня 2023 року питання врегулювало новий порядок організації та ведення військового обліку.

Відповідно до нового порядку, жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) і не отримали військово-обліковий документ, мають стати на військовий облік до кінця 2026 року.

Так, згідно з порядком, взяттю на військовий облік серед жінок до 2026 року підлягають:

  • обов'язково – жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність;
  • за власним бажанням – жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що змінюється для бізнесу разом з новим Порядком ведення військового обліку. Також ми розповідали, чи можуть представники військкомату приходити додому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.