Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістки від ЖЕКу та відповідальність для ухилянтів – що треба знати про мобілізацію у січні

Якщо ви отримали повістку без дотримання певних вимог, то маєте повне право від неї відмовитися

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повістку можуть отримати всі військовозобовʼязані чоловіки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже майже рік триває війна. Більшість людей з перший днів повномасштабного вторгнення добровільно пішли до лав ЗСУ. Інша частина громадян може отримати повістку, якщо це буде необхідно.

Сайт Pro Гроші розповідає про те, де незаконно можуть роздавати повістки, який ви можете заплатити штраф, якщо відмовитеся від неї, та які документи для виїзду за кордон потрібно зібрати непридатній до військової служби людині.

Де незаконно вручати повістки

Насправді в Україні немає такого місця, де не можна роздавати повістки. Однак тут є важливий момент. Адже такий документ треба вручати, дотримуючись певних правил, а от місце перебування тут неважливе, стверджує голова адвокатського обʼєднання "Кравець і партнери", адвокат Ростислав Кравець.

За словами експерта, повістку можна отримати навіть у громадській вбиральні, й документ буде законним, якщо:

  • його вручали співробітники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;
  • він оформлений з дотриманням усіх вимог (вірно вказані дані, наявна печать).

Якщо ж ви отримали повістку без дотримання певних вимог, то маєте повне право від неї відмовитися. Тоді складається акт при свідках. За це ви не понесете ніякої відповідальності. Якщо ж ви відмовилися від повістки без належних на те причин, то можете понести адмінвідповідальність та заплатити штраф.

Якщо це відбувається, як зараз, розклеюються ці повістки на заборах, під'їздах тощо, то якщо ви не підете у військкомат, нічого страшного не станеться. Однак, якщо ви свідомий громадянин, то ви точно виконаєте свій обовʼязок, – говорить експерт.

Чи можна подати скаргу на співробітника, який видав неправильно оформлену повістку?

Скаргу ви можете подати, але варто розуміти, що цій особі нічого за це не буде. Просто немає сенсу втрачати на це час, – додав адвокат.

ЖЕК роздає повістки

Наразі повістки можна отримати на зупинках, у магазинах, на роботі. Їх можуть роздавати й працівники ЖЕКу.

Знайти особисто саме ту особу та передати їй повістку досить важко. Саме тому іноді документи військкомат передає до компаній, сільрад та ЖЕКів. Після цього вони вже доставляють їх вам, якщо ви є військовозобовʼязаними, – говорить Ростислав Кравець.

У такому випадку працівник повинен мати відповідну відомість. Коли ви отримали повістку, то маєте підписати документ, де буде вказано дату та час.

Якщо ви відмовляєтеся приймати повістку, яку вам передає робітник ЖЕКу, то одразу на місці складається акт зі свідками, у якому зазначається, що вам намагалися вручити документ, однак ви від нього відмовилися.

Який штраф ви можете заплатити

Якщо ви без належних причин відмовилися від повістки для проходження медичної комісії чи уточнення даних, яка була правильно вручена, то ви можете понести адмінвідповідальність. Вам треба буде сплатити до 3 500 гривень штрафу.

Якщо вас уже викликають для зарахування у військову частину, а ви не зʼявилися, то вам може загрожувати кримінальна відповідальність. Вас позбавлять волі на строк до 5 років.

Однак, аналізуючи судову практику, я ще не бачив, щоб когось позбавляли волі за такі вчинки, – додає експерт.

Які документи потрібно зібрати непридатній до служби людині для виїзду за кордон

Тут варто повернутися до Конституції України. Для того щоб виїхати в іншу країну, окрім закордонного паспорта вам нічого не потрібно.

Що стосується тих листів, наказів, розʼяснень, які не мають причетність до громадян України, то, звичайно, всі вони посилаються на статтю 23 закону України про мобілізацію, де є перелік осіб, які мають право на відстрочку по мобілізації, – говорить адвокат.

За кордон можуть виїжджати особи, які не є військовозобов'язаними. З переліком ви можете ознайомитися за посиланням. Однак, аби без проблем перетнути кордон, треба мати певні документи, які підтверджують ваше положення.

Якщо ж навіть зібравши документи вас все одно не випустять, то треба вимагати від державної прикордонної служби, щоб вони вам надали офіційну відмову в перетині державного кордону. Цю офіційну відмову слід оскаржувати в суді, – говорить експерт.

У такому випадку у вас є можливість виграти справу, адже судова практика завжди на стороні українців.

Раніше ми писали про те, як у 2023 році українцям видаватимуть повістки. Також ми пояснювали, чи законно вручати повістки на вулиці з січня 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.