Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повістка не за місцем прописки: чи можуть мобілізувати в іншій області

У випадку довгої відсутності за місцем прописки чоловік повинен стати на військовий облік

Фото: Сухопутні війська ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Чи можуть вручити повістку в області, де людина не прописана

Фото: Сухопутні війська ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Військовозобов'язані українці за законом повинні стати на військовий облік за місцем прописки. Але якщо чоловік перебуває в іншій області довгий час, необхідно знятися з попереднього ТЦК і стати на облік в новому місці.

Деталі повідомив начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

Чимало питань викликає процес вручення повісток у громадських місцях та на блокпостах. Також українці цікавляться, що робити у випадку перебування поза межами рідного регіону. Як уточнив полковник, відповідно до українського законодавства військовозобов'язані віком від 18 до 60 років повинні з'явитися у територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за місцем фактичного проживання.

Звісно, якщо людина приїхала в гості до родичів на кілька днів чи перебуває у відрядженні на короткий проміжок часу, здійснювати повторну процедуру обліку не потрібно. А в разі отримання повістки можна не з'являтися у місцевий ТЦК для уточнення особистих даних. На додаток, Роман Горбач запевнив, що представники центру комплектування в одній області не мають повноважень направляти на проходження якихось дій у ТЦК в іншому регіоні України.

"Але якщо у спілкуванні з’ясується, що громадянин тут мешкає якийсь час, то згідно з законом він мусив би стати на військовий облік. Його можуть запросити для постановки й уточнення всіх облікових даних. Якщо людина у відрядженні – мають бути відповідні документи", – пояснив військовий.

Чому повістки роздають у громадських місцях

За словами міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського, потреби вручати повістки у військкомат на блокпостах наразі немає, оскільки вистачає особового складу в армії та добровольців серед населення держави. Чому в такому випадку досі відбувається вручення у громадських місцях, наприклад, міських площах, пішохідних вулицях, вокзалах, торгових центрах тощо?

Як уточнив начальник Львівського обласного центру комплектування та соціальної підтримки Олександр Тіщенко, повістки на вулицях роздають, щоб охопити велику кількість людей. Плюс цей крок наразі обмежений законодавством, оскільки отримання такого документа означає лише необхідність впорядкування особистих даних у військкоматі. Тобто вручення мобілізаційного розпорядження у громадських місцях неможливе.

Українцям необов'язково чекати зустрічі з військовими для отримання повістки. Можна підписати контракт для проходження служби, при цьому варто зібрати широкий перелік документів, зокрема:

  • заяву громадянина щодо вступу на службу за контрактом;
  • копію паспорта та довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;
  • довідку з МВС України про відсутність судимості або її погашення;
  • військовий квиток (для військовозобов'язаних).

Це лише перший крок, після якого потрібно пройти психологічне тестування. Маючи на руках висновок військово-лікарської комісії, надаються завірені копії довідки про трудову діяльність, службової характеристики, декларації про майно та доходи, а також автобіографії в рукописному і надрукованому примірниках.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні посилили покарання за правопорушення під час військової служби. Також ми повідомляли, в яких випадках добровольців не мобілізують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.