Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Міжнародні виплати чи державні: які доходи потрібно декларувати українцям

Українцям у 2023 році потрібно задекларувати лише деякі доходи, отримані під час війни. У НАЗК детально розповіли, що треба декларувати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які доходи потрібно декларувати українцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям можна не декларувати матеріальну допомогу, яку виплачували інші країни та міжнародні організації, щоби підтримати людей на фоні війни.

Про це повідомила пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК).

Зазначається, що громадянам України не потрібно декларувати виплати від:

  • Всесвітньої продовольчої програми ООН.
  • Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.
  • ЮНІСЕФ.
  • Місії Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні.

"Чи потрібно декларувати допомогу від міжнародних організацій та інших держав? Ні. Незалежно від того, чи перебували ви на території України, чи за кордоном у час, коли отримували цю допомогу, декларувати її не потрібно", — зазначається у повідомленні.

У НАЗК також підкреслили, що правило поширюється на декларації, звітний період яких повністю чи частково припадає на період дії воєнного стану.

"Якщо ви вже подали декларацію, в якій зазначено відомості про грошові виплати (матеріальну допомогу) від міжнародних організацій, іноземних держав, то це не потягне за собою юридичних наслідків", — додали в агентстві.

Які доходи декларувати потрібно

Грошові виплати від українського уряду. Наприклад:

  • покриття витрат на проживання (допомога на проживання переселенців);
  • компенсація витрат, пов’язаних із безоплатним тимчасовим розміщенням (перебуванням) ВПО;
  • допомога цивільному населенню, яке евакуюється;
  • фіндопомога цивільному населенню деокупованих населених пунктів.

"Зокрема, це стосується грошової допомоги, яка надається внутрішньо переміщеним особам (ВПО) від держави, у тому числі за поданими через платформу "єДопомога" заявками", — пояснили в НАЗК.

Чи можна українцям не сплачувати податки за доходи

Так. В українському законодавстві є така норма, яка дозволяє не повідомляти про отримані доходи й не сплачувати з них обов’язкові платежі, якщо кошти на рахунок надійшли:

  • від податкових агентів, які не включаються до загального оподатковуваного доходу (визначено ст. 165 розділу 4 Кодексу) — мова про державну матеріальну допомогу, винагороди й страхові виплати, державні премії та стипендії, компенсації тощо;
  • виключно від податкових агентів незалежно від виду та розміру нарахованого доходу, крім випадків, прямо передбачених розділом 4 Кодексу;
  • від операцій продажу (обміну) рухомого/нерухомого майна, дарування, дохід від яких не оподатковується відповідно до розділу 4 Кодексу;
  • у вигляді об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою та/або з яких сплачено податок відповідно до п. 174.3 ст. 174 Кодексу.

Раніше ми розповідали, скільки вираховують з кожної зарплати українців на податки. Також ми писали, які доходи в Україні потрібно декларувати обов'язково.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.