Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на яйця в Україні знову зміняться – чого чекати вже найближчим часом

Мінагрополітики домовилося з виробниками про стабілізацію ситуації на ринку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Подорожчання яєць в Україні припиниться

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Найближчим часом в Україні повинні стабілізуватися ціни на курячі яйця.

Про це повідомили у Мінагрополітики.

Міністерство уклало меморандум з Асоціацією "Союз птахівників України". Документ спрямований на те, щоб стабілізувати ціни на курячі яйця та не допустити перевищення оптово-відпускних цін реалізації від рівня, за якими яйця постачаються до торговельних мереж.

Виробники яєць взяли зобов’язання наситити внутрішній ринок яйцями. Для цього планують збільшити чисельність поголів’я курей-несучок та обсягів виробництва яєць.

Мінагрополітики зі свого боку сприятиме, щоб виробники курячих яєць були забезпечені необхідними умовами та ресурсами для роботи, а також мали змогу залучити доступний кредитний ресурс для своєї виробничої діяльності.

Крім того, Міністерство сприятиме стабільності внутрішніх цін на зернофуражні й олійні культури та продукти їх перероблення.

Меморандум діятиме до 31 грудня цього року та може бути продовженим, якщо це буде потрібно.

Що відбувається з цінами на яйця

Цієї осені вартість яєць рекордно зросла. Причин на це декілька. Наприклад, те, що погода стає холоднішою, світловий день скорочується, і у виробників з'являються додаткові витрати на тепло і світло. Також зросли ціни на комбікорми, пальне, подорожчала логістика, частина підприємств потрапила під російську окупацію, птахокомбінати зменшили темпи виробництва, а поголів'я курей скоротилось.

Середня вартість яйця по супермаркетах, станом на 3 листопада, за даними спеціалізованого ресурсу "Мінфін", така:

  • 79,15 грн коштує десяток яєць "Квочка" (Auchan і Novus);
  • 72,23 грн коштує десяток яєць "Ясенсвіт" (Varus, Megamarket, Auchan і Novus).

Середньомісячна ціна у жовтні була 57,23 грн та 60,71 грн відповідно.

Не відстає і ціна на домашнє яйце. На початку жовтня ми перевіряли вартість продуктів на ринку, і тоді за десяток яєць просили 70 грн. Рівно за місяць ціна зросла на 5 грн – до 75 грн за 10 штук.

Яйця скоро подешевшають?

За останній місяць загальна вартість продукції збільшилася на 37,87%. Такий результат є вищим від очікуваного, оскільки інфляція не досягла цього рівня та, за прогнозами, не досягне. Проте дорожчання насправді пов’язане не з війною, а є наслідком сезонних тенденцій. Адже у жовтня минулого року яйці коштували майже 60 гривень, що близько до цьогорічного показника.

У Міністерстві аграрної політики запевнили, що найближчим часом ціни вирівняються. Хоча традиційно перед новорічними святами може відбутися черговий стрибок.

Раніше ми писали про те, що ціни на деякі продукти зростуть ще на 50%. Також ми пояснювали, які ціни на м'ясо в супермаркетах.

Більше про ціни на продукти в Україні читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.