Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Що буде з зарплатами українців у 2023 році: прогноз Кабміну

Зростання рівня оплати праці до кінця року очікувати не варто, продуктивність праці також знизиться

Фото: Кабінет міністрів України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кабмін спрогнозував ситуацію з зарплатами в 2023 році

Фото: Кабінет міністрів України, Pexels. Колаж: Pro Гроші

За прогнозами уряду, зарплати в Україні не почнуть зростати щонайменше до кінця 2022 року. До того ж, в Кабінеті міністрів прогнозують, що в цьому році вони зменшаться ще більш ніж на 17%.

Про це свідчить макропрогноз уряду, який потрапив у розпорядження журналістів.

Згідно з підрахунками, у 2022 році середня номінальна зарплата в Україні складе 14 025 гривень. Реальна зарплата (з урахуванням інфляції) впаде на 17,4%. При цьому продуктивність праці знизиться на 13,1%.

На зростання зарплат слід розраховувати не раніше 2023 року. Макропрогноз Кабміну свідчить, що середній рівень оплати праці українців становитиме 18 508 гривень, а реальна зарплата зросте на 1,0%. При цьому продуктивність праці збільшиться на 4,3%.

За прогнозом Кабміну, рівень безробіття за методологією Міжнародної організації праці складе 27,9% у 2022 році і 28,2% у 2023 році.

Кількість економічно зайнятого населення у віці 15-70 років впаде у 2022 році до 12 млн осіб (з 15,61 млн осіб у 2021 році). У 2023 році ця цифра майже не зміниться – 12,03 млн осіб.

Уряд очікує, що споживча інфляція у 2022 році складе 30,1%, у 2023 році – 30,0%.

Коли підвищать "мінімалку"

Мінімальна зарплата в Україні зросте з 1 жовтня 2022 на 200 грн. В результаті вона становитиме 6 700 грн на місяць. До її розміру прив'язаний розмір податків, платежів, пільг та соцвиплат, які, відповідно, також зростуть.

Водночас, у 2023 році зростання мінімальної зарплати не очікується. Від такого кроку вирішили відмовитися.

Заступник міністра фінансів Роман Єрмоличев сказав, що в умовах воєнного стану пріоритетом державного бюджету на наступний рік буде сектор безпеки і оборони, а також забезпечення усіх соціальних зобов’язань держави.

"Близько 5,5 млрд грн буде закладено на забезпечення житлом ветеранів війни, адже ця категорія громадян украй важлива. Також буде забезпечено своєчасну виплату пенсій, соціальних допомог, виплати заробітних плат медикам та освітянам. Мінімальна заробітна плата буде на рівні грудня поточного року", – повідомив Єрмоличев.

Раніше планувалось два підвищення "мінімалки" у наступному році – на 9,6% до 7 176 грн і на 6,8% до 7 665 грн.

Нагадаємо, сайт Pro Гроші писав про те, яку роботу та зарплату пропонують киянам через біржу праці. Також ми розповідали про те, у яких сферах катастрофічно не вистачає працівників.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.